Ratnik

ЗАКОНИ, УКАЗИ И ПРАВИЛА 577

Следећа колумна „Какав је економ у својим приватним пословима“, треба да садржи у опште а тачно изложено материјално стање лица. Није овде цељ да се зна богатство лица, али ваља да се оцени, да ли се лице движе у границама онога, с чиме располаже, или се и преко овога пружа. Треба овде казати, да ли је неко обрван дуговима, да ли је за дугили дугове тужен, да ли му се за дуг или у опште за какву накнаду штете у војним материјалима или због нетачних рачуна, од плате од"бија , да ли је због задуживања у парници; да ли троши на ствари излишне, а међутим трпи оскудицу у предметима, који су му врло нужни и 7. Дд., па се због тога или иначе прљаво и аљкаво носи и одева.

Но у ово не долазе одбијања од плате за одело или да Фонд завода за одело и снабдевање, као и за набаву коња, пошто се ово врши по предходном уређењу стварн, да се офипири на што лакши начин, са најпужним потребама снабдеју.

Рубрика „Каквог је владања и понашања у служби и ван ове“ — садржана је у првом своме делу у рубрици „какав је у вршењу службе.“ И овде је довољно ако се само још напомене, озбиљност, с којом један официр врши службу, оданост коју он при овоме интересима ове поклања, и у опште користи или некористи које се код извесног лица, услед вршења службе опажавају.

Саевим је друкчије односно понашања ван службе. Приватан живот и владање ван службе има врло велики уплив, на живот човека у опште, па се последице овога, код војника, преносе и опажају нарочито на живот службен и на интересе службе. О тога је и нужно да је приватан живот овде најподробније и то са свима, како добродетељима тако и манама описан. Не ће бити једнаке и једне исте користи по службу војну, код официра, који једва чека да службу сврши, те да се ода бескорисним уживањима и провођењу времена у јавним локалима, и код официра, који налази сласти у томе, да је што дуже време у служби, да је у служби увек, и који и после службе тражи забаве у радњама односећим се на службу, као што је читање и студирање војних знања, учење и прочитавање екзерцирни и других службених правила. — Онај официр што у извесној прилнци, на најлакомислевији начин, па чисто као с неким поносом, прича пред својим друговима, како је председник неког пијаначког друштва, па и ово посведочава, дајући

38"