Ratnik

ЗАКОНИ, УКАЗИ И ПРАВИЛА 581

кад у ком чину, како се зову дела или чланци, да ли је радио и које по налогу власти или сам приватно, где их је издао и с ког језика превео или саставио.

Овде се бележи и ако је ко услед делања свога на томе пољу примљен у чланство каквога ученог друштва.

8. У новој рубрици „колико је одсуствовао и боловао“, која је заведена прописом од 27. Маја 1878. год. ФА 6056, ставља се колико је ко у дотичној години боловао и одсуствовао по приватној потреби.

9. У рубрици „оцена личних својстава“, рубрика „какве је способности у опште“ мења се у рубрику „каквог је карактера, и способности у опште“ и ту се, поред већ прописанога за ону, стављају карактеристичније црте дотичнога, н. пр. благе и тихе нарави, дела су му увек зрелим закључцима, никад се не залеће да учини што пре него добро о томе размисли; или бујне нарави, брз у суђењу и оцени, па по томе и у решљивости, али свагда с добрим резултатом, јер му је схваћање увек зрело; или нагао и прек, брзо се решава на дело, па ма како ово испало, нема зрелог ни дубоког схватања, прзница, свађалица, тврдоглав, охол, и Т. Д.

Као што се види ово је врло важна рубрика, јер карактеристичне особине човечије јако утичу на његову радњу, у њима се огледа дух његов, а тај је свагда најмеродавнији за оцену свачије кадрине у јавном жувоту; па зато на ово треба, обратити озбиљну пажњу, те дотичнога насликати ту потпуно какав је.

СОпољашност је израз унутрашњости и духа, па зато ради потпуније слике треба ту изложити о свакоме у главном и

спољашне особине у држању и угледу са главнијим карактеристичким цртама.

Овде треба стављати и за какво је ко место по своме карактеру.

10. Рубрика „кад је у које чинове и звања поступао“ дели се сада на двоје: сваку за себе ради бољег прегледа.

У рубрици „кад је и какву службу вршио“ треба на крају извести: колико је свега који био у Фронту ст. војске, колико у народној војсци, а колико у администрадији.

"11. Рубрика „заслужује ли да се даље унапреди“ преиначава се у „заслужује ли препоруку“ и ту се ставља какву и