Ratnik

582 5 ЗВАНИЧНИ ДЕО

зашто, н. пр. заслужује унапређење (ако је већ за то на, реду) или заслужује веће место и какво итд.

Образац кондуитлиста састављен сада према овим изменама и допунама прилаже се уз ово ради управљања.

Кондуитне листе имају се од сада стално подносити министарству до краја Децембра сваке године тачно, у по два екземплара : један за Његово Височанство, а други за министра. И по томе свака команда састављаће и шиљати благовремено од непосредних својих подручника толико екземплара колико има претпостављених команданата или старешина којима мора кондуните подносити, више ова два екземплара, остављајући у то наравно и концепт за себе.

Претпостављени команданти и старешине надлештва, контролишу и допуњују оцене својих подручника о свима лицима у својој команди. Где се слажу у свему са оценом нижих старешина ту не мећу ништа, а иначе стављају шта имају као допуну или против-мнење.

Ово чине и на кондуитлистама што код њих остају и на онима што их шиљу већој власти, а саопштавају то и нижим командама на управљање и да и ови уведу у своје екземпларе.

Осим тога претпостављене старешине контролишу званичним податцима или личним знањем податке, које официри сами о себи стављају и где нађу нетачности, неподпуности и непрописности у попуњивању, враћају на исправку.

Свака команда и надлештво мора имати од свију својих подручника кондуитлисте у својој поверљивој архиви, које ће се свагда повезивати и код старешине команде или надлештва, налазити.

По томе забрањује се досадашња практика, да се копије кондуит листа или податци из ових траже уопште од војног министарства, но то треба чинити од оне команде или надлештва које је кога кондуптисало, дакле од министарства могу то чинити само они, које кондунтише војни министар.

И од наредника који су испит официрски положили командант стајаће војске шиљаће у исто време кондуитлисте војном министру ради управљања при авансовању. У овима треба увек наводити у „примедби“ да је и кад положио испит и са каквом оценом.

Командант стајаће војске, команданти корпуса и старешине самосталних надлештва и завода требоваће благовремено