Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 978

Но, јасно је да ће нападач тражити да пуца у исто _ време и у правцу косом, а то ће умањити, у грдној мери, вредност заклона који подаје тај грудобран.

"Ови коси метци биће у толико моћнији у колико је грудобран нижи. Тако н, пр. противу стрељачког рова ((тапећсе-ађг1), употреба ове косе ватре намеће се сама собом (5'парозе), и сасвим смо природно упућени на њу обухватајућом формом Фронта напада (де (топе Фабадпе)

Отуда сљедује, при одбрани, обвеза да стрељачке ровове подижемо дуж линија које су управне на вероватан правац главне линије напада, и чији крајеви не. могу по дужини бити тучени (анФилирани) са суседних или споредних линија напада.

Осим тога, редак је случај у боју, да обе супротне стране буду на истој висини (нивоу) за сво време борбе. Вредност опкопа увећаће се дакле ако они надвлађују (доминирају, надвишавају) земљиште напада (нападчево), а напротив изгубиће нешто од своје вредности, ако ово земљиште надвишава њих сасвим или од части.

Довде ми смо испитивали, што треба имати на уму, само унутрању вредност (удјецг титтоедце) убацних метака и опкопа против којих су они управљени; али они и једни и други имају, осим тога, као што ћемо то мало даље видети, и релативну (односну) вредност много важ-= нају, сходно формама земљишним које покривају.

Посредна ватра. — Посредна ватра није ништа друго до примена начела убацне ватре на земљишту разноликом. Предмет који хоћемо да погодимо, уместо да је маскиран (ваклоњен) трудобраном, сакривен је од погледа | стрелчевот разним земљишним заклонима и препонама.

Услови неопходни за извршење ове ватре многобројни су. Најважније је, да препона која се налази између стрелца и цељи (предмета који гађамо), небуде виша него што је ордината (висина) путање зрна на тој даљини.