Ratnik

974 НАУЧНИ И Поучни део.

Тако, на прилику, ако је стрелац код Т, а цељ код _Б, и ако је отстојање Т Б од 1500 метара, а отстојање Т Х од 700 метара, онда висина В Х не треба да је већа од 60 метара, јер је толика висина путање зрна од 1500 метара на даљини од 700. Ол. 5.

Ово троје дакле треба тачно знати, те да посредна, ватра буде успешна (моћна):

1.) Удалење стрелца од цељи (предмета) ; 2.) Улалење стрелца од тачке на коју нишанимо; 8.) Висину тачке на коју нишанимо над хоризонтом.

Али ми смо претпоставили да је цељ на истој хоризонтали (т.ј. на равној висини) на којој је и стрелац. Овакав случај, као што смо већ казали, врло ретко ће се појављивати у боју, и зато ће требати да се у срачунавање висине диоптера (лептира) који се има узети, унесе и узвишење Б Б или спуштање Б Б" цељи, у односу на хоризонталу која пролази преко тачке на којој је стрелад.

Ова посредна ватра подаје на стрелишту велике па и изненађујуће резултате, благодарећи употребљеним срествима ва извршење њено (тачно познавање отстојања и висина — кота — ; поправка ватре помоћу телеграфа који показује дејство произведено сваким плотуном ит. Д.).

Али овакова срества не дају се применити на 6ојишту; зато ћемо јој (тој ватри) дати врло ограничену практичну вредност.

Сада да пређемо на врсту ватре која је јако уобичајена у Немачкој, али која није добро позната и која се никако не практикује у Француској, а то је: ватра на разноликом земљишту,

Ватра на земљишту разноликом. — Извршење ове ватре основано је на начелима и правилима гађања на