Ratnik

986 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Рубе), за 600 до 700 метара од ивице. Код ове тачке, он ће мало трпети од нападачеве ватре; а ватра његова, (а ниочева) брисаће нагиб А 7" у дужини од једно 400 "метара (путања, Р,А | вајпосле, препоне које он буде користио или подигао“ неће тући артилерија (нападачева), која ће их моћи видети тек кад се попне на ивицу, т, Ј. кад буде ушла у зону моћне пешадијске ватре браниочеве. Нападачевој артилерији дакле биће немогуће да се борп.

Иста правила могу се применути на сваку врсту земљишног профила.

Ми смо сад увели у расправу нов елеменат: арти= лерију.

И заиста, тек тесном заједницом сва три рода оружја, а поглавито активним и сталним садејством артилерије и пешадије, може се постићи надмоћије бојних услова, које једино осигурава успех ономе од противника који га (то надмоћије) има.

Овај мало нејасан (уаспе) израз: надмоћије услова често се употребљује у немачким еписима, и може се на ово свести: једна страна има надмоћије услова, кад се она може једновремено ла сл ужи, противу једног истог предмета, својом артилеријом и својом пешадијом, док противна страна може, у исто време, да се служи само једним од та два рода оружја.

Тако, у овом случају, напад има надмоћије услова, т. Ј. може да се служи својом артилеријом и својом пешадијом противу ивице Мон-а: док артилерија бранпочева, морала је се повући натраг чим је се нашла у зони моћног дејства ватре нападачеве, т, Ј. чим је овај прешао трибину на тркалишту.

Али кад прва бојна линија нападачева дође на ивицу, тад услови се мењају, и надмоћије прелази на браниоца.

1 Штанчеве, и т. п. Пр.