Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 058

И заиста, нападач пеможе да постави своју артилерију на ивици, јер би се она тад налазила у зони моћног дејства. ватре браниочеве; док напротив овај (браниоц) може чинити употребу од своје артилерије, од 900 до 2.500 метара позади ивице коју он треба увек да види у тим границама, и та артилерија може заједнички са пешадијом браниочевом радити да се нападач прогони,

Ова разна питања која смо овде изложили у њиној апсолутној Форми за цело ће изазвати извесне критике. Тако неко ће рећи, да бој није какав задатак (проблем) пуцања (пп ргођете Је Шт), и да стратегијске и тактичне комбинације ту играју главну улогу.

Ми ћемо одговорити, са правилом у руди, да управљање (Штесноп) и извршење ватре све премашава (рг тел 6016); да никаква Форма или комбинација тактична нема, вредности ако она у свакој прилици, и на свима отстојањима, није подесна (пе зе ртеје раг) да се произведе ватра јака и брзо.

Па како ми нисмо ништа навели што неби било ревултат искуства, то ћемо доказати умесност наших тврђења наводом више примера узетих из значајне књиге генерала Дикроа: Га Пеферзе де Рал5' (1870—71).

Бој на Виллијер-у (18. Нов... — Око 87, сати у Јутру, прве страже непријатељеве биле су сузбијене. Чело колоне није ни мало застаивало. Ол. 16.

„Једна батерија брзо наступа, имајући пред собом „наше стрелце који се пењу уза стране покривене виноградима, и за неколико минута већ је на ивици платоа,“ (ОРИ олра ОГ

„У 10 сати ми смо већ посели све ивице платоа Виллпиерског., (Стр. 198).

— _ „Једна непријатељска батерија, поставив се позади једног заклона (еполмана) на ивици плалоа Шеневиер-

' Одбрана Париза 1870—71. Пр.