Ratnik
РАТНИК
2) Састав хлеба. — Познато је да је хлеб састављен из брашна, воде, соли и квасца.
Да би била јаснија сама израда хлеба желим, да дам укратко потребна објашњења о сваком поједином елементу.
А) Брашно. — Мнтернационални конгрес за сузбијање превара, који је се састао год, 1908. у Женеви и год. 1909. у Паризу одлучио је, да се под ознаком „брашна“ разуме продукат млевења искључиво пшеничног зрна, очишћеног и индустријски чистог. Продукти млевења осталог зрна називаће се брашно али са ознаком врсте зрна (на пр. кукурузно, ражно и т,Д.)
Састав брашна, које се употребљава за израду хлеба, врло је различит; он зависи од пшенице, која је употребљена, од начина млевења, старости брашна и т. д.
Не мислим, да изложим анализу свију различитих брашна, јер су она многобројна и због тога сам се послужио следећом таблицом г. Агршп-а, који је приближно означио проценат главних елемената неких врста брашна.
ТАБЛИЦА Је 1.
Р А о
Б ИН ер
НајфиИ 1-ве П-ге Ш-ће | није од За Најбоље . врсте врсте врсте |егзотичнеј стоку пшенице.
11.-14 11-13.
Влага
раствор-
Глитен 75.-59 7.5-59 8-12 8-12 9..-13
љив и не
може да
66-69 65-68 60-62 56-59 65-68 се мери
Скроб-амидон Масне мате-
рије 0--1 Оо-110 1.50-1.в0 2.55-2.75 0. -1 3.50-9
Пепео 030-0. 15 0,5-06о 0.;о-0.5 1.52-1.60 0.55–0.45 2-3.5
Киселина 0.015--0.080 Оллок-0 лака | 0.08070 „1 0.12-0.15 | 0.о15-0.080 | 0.15-0.з0
Остале аз0тне материје
0.50-1.50 2-4 0.,-1 16-19
а) Влага брашна. — Свако брашно има у себи влаге, коју су примила зрна још пре млевења, а њезина количина зависи од сезоне и температуре. Влажно брашно се не може дуго чу-