Ratnik
110 РАТНИК
ТАБЛИЦА Је 4.
Материје Стварна енерВеттр ===) Гицна. вредност КЛ | ђ ђ | ДД Хидронарбо- на |. НО.
Пзотичне | Масне ната
Калорија
2.604 ка 2:502 2.464 2.424 2.396 2.312 2.314
со |" о јо |јљ~ |о | |
Из прве се таблице види, да готово сва брашна имају исту енергетичну вредност. Ако на пр. у једном брашну има више азотних материја, мање има хидро-карбоната тако, да збир ових двеју материја сачињава готово исти број. Како је пак енергетичан коефициенат азотних материја 3.“, а хидро-карбо_ ната 3." (дакле приближно једнак) произлази, да је целокупна
енергетична и хранљива вредност свију брашна готово једнака ма кога да су састава.
Из дуге таблице се види, да садржај воде у хлебу расте са пропорцијом глитена, а тиме енергетична вредност пада. Ова чињеница доказује, да ће хлеб, који садржава више азотних материја давати много мање калорија. Зато је најбоље, да се узима за прављење хлеба оно брашно, које садржава довољно доброг глитена, да би се добио уздигнут, лак и сварљив хлеб, али пропорција глитена не би требала да буде већа од 8. — 9%- Енергетична вредност оваквога хлеба била би од прилике 2500 калорија.
оу Кварење хлеба. — Узрок кварењу хлеба јесу разни паразити, инсекти или бактерије. Најчешће је хлеб нападнут од