Ritam

ZVUK I SLIKA VIDEO

Veljko Radosavljević

FILM MESECA I MARRIED TO THE MOB - Udata za | mafiju (1988.), SAD, režija: Džonatan J Demi, glavne uloge: Mišel Fajfer, Metju Modin, Din Stokvel, trajanje: 103 minuta. Poput Frensisa Kopole, Pitera Bogdanovića, Martina Skorsezea i još nekih, manje poznatih reditelja, i Džonatan Demi za svoju karijeru u mnogome treba da zahvali Rodlern Kormanu. Jer, upravo on mu je omoguéio da snimi prva tri filma i tako ga, praktično, uveo u posao. Opšta priznanja su, međutm, izostajala sve do 1984. godine i sjajnog muzičkog filma o grupi „Talking Heads” „Živela besmislica” („Stop Making Sense”, Jedanaesti Demijev film). Dve godine kasnije s „Čudesnom devojkom” je potvrdio da uspeh nije bio slučajan, a najnoviji film „Udata za mafiju” definitivno ga je uveo u prvu američku rediteljsku ligu. Koristeéi formulu koju je primenio i u „Čudesnoj devojci”: polu-smešan, polu-ozbiljan krimi zaplet plus dobra muzika plus insistiranje na stalnom dogadanju, Demi je napravio uvmut film (koji me, ne znam zašto, podseća па neki smešan strip) o leni po imenu Anđela (Mišel Fajfer) koja leli da prekine svoje veze s mafijom, ali to joj nikako ne uspeva. Njen mul je, naime, radio za mafijaškog glavešinu Tonija „Tigra” Rusoa (Din Stokvel), ali ga je ovaj übio. Naravno, odmah je pobegao sa mesta zločina i niko ne sumnja da je baš on übica. Neposredno posle sahrane Toni prepadne Andelu u dvorištu njene kuće i poljubi je, a to snime agenti FBI koji ga veé dule vreme progone.

Ta fotografija ih navede na pomisao da je Anđela umešana u übistvo svoga mula, pa poèinju i nju da prate. U meduvremenu u lelji da pobegne od Tonija i ostalih mafijaša ona se odseli u siromašan kraj grada i tanto se slučajno upozna sa jednim od agenata koji je uhode (Metju Modin). On se zaljubi u nju i počne da sumnja u teoriju o njenoj povezanosti sa übistvom. Film „Udata za mafiju” neizostavno treba gledati vise puta i to palljivo, bez premotavanja. P.S. Za sve: Gledajte palljivo i odjavnu spiai, jer i to je deo filma. Samo za muškarce; Gledajte palljivo Mišel Fajfer, jer ona je najlepša lena na svetu.

„RITMOVA” VIDEO LISTA 1. COHEN AND TATE - Koen i Tejt (1988.), SAD, režija; Erik, Red, glavne uloge: Roj Šajder, Adam Boldvin, trajanje: 85 minuta. Fornaio klaustrofobiòan, ali vrlo efektan „on the road” film (gotovo 80% radnje se dešava u automobilu za vreme putovanja do Hjustona) o dvojici profesionalnih übica (Roj Šajđer i Adam Boldvin) koji od poslodavaca dobijaju zadatak da dovedu devetogodišnjeg dečaka, jedinog svedoka übistva opasnog mafijasa. lako je vidno ostarlo, Roj Sajder je ovde u punoj formi, a to je onda, čini mi se, najbolja preporuka za film. 2. FULL MOON IN BLUE WATER Pun mesec u Plavoj vodi (1988.), SAD, režija: Piter Masterson, glavne uloge: Džin Hekmen, Teri Gar, Bardžis Meredit, trajanje: 94 minuta. Na pragu sedme decenije livota Dlin Hekmen (58) je zaposleniji nego ikada (snimio éetiri filma prošle godine). I ovoga puta on je klasičan antiheroj - vlasnik lokala kome posao propada jer ne zeli da se pomiri s nestankom svoje supruge i zbog toga po ceo dan gleda stare porodične filmove. Uvidevši njegovu inertnost, dvojica lokalnih zelenaša pokušavaju da otkupe lokal, jer samo oni znaju da ce teren na kome se on nalazi u buduénosti mnogo vredeti. Posle raznih peripetija Hekmen, odnosno Flojd u filmu, ipak stivata o čemu se radi i uz pomoć jedne devojke (Teri Gar) uspeva da se vrati u normalan livori Zabavan, relaksirajuéi film.

40