Ritam

3. SUNSET - Sumrak (1988.), SAD, režija: Blejk Edvards, glavne uloge: Džejms Gamer, Brus Vilis, Malkoim Mekdauel, trajanje: 107 minuta. Šta bi bilo kada bi se Vajat Егр (Džejms Gamer), najčuveniji šerif Divljeg zapada, i Tom Miks (Brus Vilis), najčuveniji fflmski kauboj, našli u ulozi Šerloka Holmsa i njegovog vemog pomoćnika, doktora Votsona, dakle u situadji da treba da rese jedan komplikovan slučaj übistva koji je, izgleda, povezan i sa ucenom? Baš o tome govori ova krimi-vestem-komedija koja, doduše, nije na nivou najboljih Edvarsovih filmova, ali, bože moj, ne mogu se uvek praviti remek-dela. 4. DARK EYES/OCI CIORINIE Oči čomije (1986.), Italija, režija: Nikita Mihalkov, glavne uloge: Marcelo Mastrojani, Elena Safonova, Inokenti Smotunovski, Silvana Mangano, trajaцје: 114 minuta. Nesuđeni pobednik Kanskog festivala ’B7. Nikita Mihalkov, sovjetski reditelj na privremenom radu u Italiji, iskoristio je motive iz nekoliko Čehovljevih pripovedaka (a najvise iz „Dame s psetancetom”) i napravio film o susretu jednog Italijana, (Marčelo Mastrojani) konobara na brodu i bogataškog Rusa (Inokentij Smotunovski) koji putuje tim brodom. U dugačkom fleš-beku se zatim saznaje da je konobar nekada bio oženjen bogatašicom (Silvana Mangano), ali se zaljubio u jednu Ruskinju (Elena Safonova) i zbog toga sve izgubio. Uloga u ovom sjajnom filmu možda je i najbolja u ätavoj Mastrojanijevoj karijeri.

5. DREAM DEMON Demon stia N (1988.), Velika Britanna, režija: Darli Koklis, glavne uloge: Džema Redgrejv, Ketlin Vilhojt, Džimi Najl, trajanje: 89 minuta. Ф Tesko je danas napraviti dobar horor. Cudovišta, vampiri, vukodlaci, zombiji i ostale slične kreature kod publike izazivaju uglavnom gadenje, a to, priznaćete, nije ono pravo. U tom smislu ni „Demon sna” nije neko revolucionamo deio, ali ta horor-bajka o ružnim snovima jedne tinejdžerke (Džema Redgrejv) ipak deluje prilično sveže i origimino. U najezdi sličnih filmova, pravi primer kako se horor može snimiti i bez spektakulamih specijalnih efekata.

6. THE BIG BLUE/LE GRAND BLEU - Veliko plavetnilo (1988.), Francuska, režija: Lik Beson, glavne uloge: Žan Mark Bar, Žan Reno, Rozana Arketi, trajanje: 119 minuta. Jedan od onih filmova koje je inaitene zločin gledati na videu, ali sta cete, ili tako ili nikako. Žak (Žan Mark Bar) i Eneo (Žan Reno) su prijatelji iz detinjstva, a uz to i najbolji ronioci na svetu. Posle vise od dvadese godina ponovo se sreću i počinju mizmenično da obaraju svetski rekord u ronjenju. Za Ijubitelje tračeva recimo da su Žan Mark Bara i Rozanu Arketi posle snimanja filma Ijudi cesto vidali zajedno, a zna se ita to može da znači. Očito, ni ona nije mogia da odoli cuvenom francuskom iarmu (mada, istini za volju, on nije čistokrvan Francuz već mešavina Engleza i Francuza). 7. MAURICE - Moris (1987.), Velika Britantja, režija: Džejms Ajvori, glavne uloge: Džejms Vilbi, Hju GranL Rupert Grejvs, trajanje: 140 minuta. Ekranizacija decenijama zabranjenog romana E.M. Forestra, jednog od najznačajnijih engleskih pisaca ovog veka (knjiga je bila zabranjena zbog vredanja javnog morala i objavljena je tek 1971. godine, godinu dana posle Forsterove smrti). U „Morisu” se opisuje Ijubav Morisa (Džejms Vilbi) i Klajva (Hju Grant), dvojice bogatih mladiéa, koja počinje za vreme zajedniékog studiranja na koledžu, ali se kasnije naglo prekida jer Klajv nalazi devojku, a zatim se i oženi njom. Inače, homoseksualizam je u filmu prikazan prilično diskretno, tako da konzervativniji gledaoci neée imati prilike da se sablažnjavaju. Najveća zamerka se odnosi na dužinu filma - (Ajvori je komotno mogao da ga skrati za nekih dvadeset minuta).

8. BAT 21 - Орегасца „Bat 21” (1988.), SAD, režija: Piter Markl, glavne uloge: Džin Hekmen, Deni Glover, trajanje: 105 minuta. Filinovi o Vijetnamu već odavno su postali gnjavaža i zato reditelji koji se opredble za tu temu moraju, čini mi se, da ulože dvostruko vile truda od ostalih da bi napravili nešto što vredi. Verovatno imajući to u vidu, Piter Markl je iskoristio Vìjetnam samo kao ambijent da bi riapravio klasičan Idler (zasnovan na istinitom događaju) o američkom pukovniku koji se posle pada aviona našao na teritoriji koja uskoro treba da bude sravnjena sa zemljom i stoga postoje minimalni uslovi da se organizuje akcija spašavanja. Bez obzira na srećan završetak, zamke patetičnosti i nerealnosti su uspešno izbegnute.

9. MADAME SOUSATZKA - Madam Suzacka (1988.), Velika Britanija, režija: Džon Šlezinger, glavne uloge; Širli MekLejn, Nevin Čoudri, (тдјацје: 122 minuta. „Madam Suzacka” je jedan od onih filmova u kojima se ništa ne događa, ili tačnije, vi sve vreme očekujete da se nešto dogodi, a ono - već je počela odjavna špica. Ipak, ma kako to paradoksalno zvučalo, film nije dosadan i sasvim je sigumo da će ova pomalo tužna priča o kapricioznoj profesorki klavira (Širli. MekLejn) i njenom supertalentovanom učeniku (Nevin Condri) imati svoju publiku. 10. THE ROSARY MURDERS Ispovedaonica straba (1987.), SAD, režjja: Fred Volton, glavne uloge: Donald Saterlend, Carls Darning, tnyaцје: 100 minuta. Crkveni rnilje oduvekje bio pogodan za krimiće. Znate već, mistika, zaveti éutanja i te stvari. U ovom filmu reč je opravo o tome: neki ludak naizmenično übija časne sestre i sveštenike, a zatim se ispoveda za sve grehe kojeje počinio. Sveštenik koji ga je ispovedio (Donald Saterlend), naravno, ne može da ispriča policiji ono što zna i zato na svoju ruku počinje istragu. Vrlo profesionalno uraden, napet film, dostojan čoveka koji je svojevremeno potpisao onaj sjajan krimi-horor „Kad stranac pozove”.

41