Ritam

TANITA TIKARAM ANCIENT HEART (WEA - Jugoton)

Uopšteno je mišljenje da se kraj starog perioda ženske „akustičarsko-kantautorske” muzike (JOAN BAEZ, JONI MITCHELL, JOAN ARMATRADING, RICKIE LEE JONES, EMMYLOU HARRIS i dr.), završio objavljivanjem majstorske price RICKIE LEE JONES „The Magazine” (Suzy, 1984). Za početak „novog talasa” ženskih singer-songwritera, obično se uzimaju dva (sada već) čuveш debitanska ostvarenja - „akustične” SUZANNE VEGA („Suzanne Vega”) i „elektro” MATILDE SANTINO („Water Under The Bridge”), oba objavljena 1985. god. Izdavanjem druge ploče SUZANNE VEGA („Solitude Standing”, 1987), čitav „pravac” (?!) óe debiti, uslovno receno, „predvodnika” (tj. najkopiranijeg autora), famoznu UZOR-PLOČU, stilske i produkcione smemice. „Novinu” koju je donela druga ploča SUZANNE VEGA (mirne poetske, uglavnom, akustične pesme + melanholična atmosfera + moderna „trendy” produkeija + radiofonični singlovi itd.), pokazala se izuzetno „inspirativnom”; i za mlade neafirmisane autorke, i za velike diskografske kuće, željne novog profita. Prava „poplava” novih kantautorki koja je usledila u drugoj poiovini 1987., i tokom čitave 1988., jasno je to i pokazala. Jedna za drugom se javljaju; MICHELLE SHOCKED, NANCI GRIFFITH, TRACY CHAPMAN, JULIA FORDHAM, TANITA TIKARAM, SINEAD O’CONNOR, TONI CHILDS, ENYA i dr... 1 u ovoj, 1989-oj godini, u centru pažnje muzičke javnosti, i dalje je „ženska singer songwriter” scena, kao odgovor na preveliku kompjuterizaciju muzike, na

nove „urbane” stilove; HOUSE, ACID-house, DEEP-house, HIP-HOP, METAL-RAP, i sve ostale „užasne” (?) DlSCObljuzge u „STOCK/ AITKEN/WATERMAN” stilu (RICK ASTELY, KILIE MINOGUE i dr.). Kompjuteri i sintisajzeri su opet „izgubili” (!?), a „iskrena patvorenost” je ponevo pobedila (!?), sto nova imena (MARY MARGARET O’HARA, GAIL ANN DORSEY, LUCINDA WIT I JAMS, CINDY LEE BERRYHILL, EDIE BRICKELL i dr.), samo potvrduju. Mada osim izvrsnih ostvarenja TRACY CHAPMAN („Tracy Chapman”), MICHELLE SHOCKED („Short Sharp Shocked”) i zapaženog „ambijentalnog” albuma ENYA-e, ostatak autorki ne pokazuje ništa drugo no, akutne oblike „autorskih malih boginja” (tj. nedorađenost, površnost, plagijatorstvo, „derivatnu-derivatnost”, totalno odsustvo ličnog, intimnog, emotivnog itd.), u stvari pokazuje jako maio ~o-nog”, nog”, sto treba da ih čini (osobenim)... autorima. Debi album TANITE TIKARAM (Tanita Tikaram) - „Ancident Heart”, pripada ovom drugom (manje kreativnom, a vise komercijalnom), trendovskom delu pravea. lako je objavljen još početkom devetog meseca 1988, kontraverzni TANI-, TIN prvenac ni u ovoj godini ne prestaje da privlači pažnju. To je trenutno jedna od pet naprodavanijih LP-ploča u gotovo celoj zapadnoj Evropi, a prognoze su da ce i u jugoslovenskim licencnim okvirima, biti dugogodišnji bestseler. Neospomo je da iza ove mlade tamnopute devetnaestogodisnjakinje, „egzotične lepote”, stoji velika reklamna kampanja, trenutno najjače diskografske kompanije na svetu, multi-nadonalnog koncema - „WEA”. Dobro je da smo u mogućnosti da vidimo, video spotove TANITE TIKARAM i da se sami uverimo kako je tekla transformaeija i „uobličavanje” njenog („TEEN AGE-EG S OTIC- ■ -COOL”) imidža. Produkcioni raskorak izmedu skromnog, niskobudžetnog prvog video spota - „Good Tradition” (VI, 1988), te drugog „Twist In My Sobriety” (koji je vizuelno nadahnut životom laünoamerikanaca, i koji potenci-

la TANIHNU mističnu - magnetsku privlačnost), i trećeg „Cathedral Song” (u kome dominira namgrodeni, nestvami mauzolejski „duh” TANITE, u stilu veiikog brata iz Orvelove 1984), vise je nego očigledan, TANITA nema (kao TRACY CHAMPAN npr.) prismi ličnost, zrelo samopouzdanje, ogromnu ljubav za FOLK-muziku i praktično „istorijsku” misiju da nastavi delà DYLAN-a r JONI MICHELL. TANITA je arogantan, bezbojni izvođač, samozatajnih emocija, koji bi vise voleo ostati poznat kao pisac pesama, a ne pevač. Ipak, pažljivo je „odnegovana” da postane značajan umetnik i NEVEROVATNO je da bi mogia, svojim (ne)osećajnim, zanatski besprekomo uobličenim pesmama, svojim odličnim sviranjem gitare i prepoznatljivim „COOL” vokalima, razočarati svoje sponzore. Da je kojim slučajem TANITA svoju debi ploču (umesto neprikladnog naziva) - „Starinsko srce”, naslovila po filimi Terence Daviesa - „UDALJENI GLASOVI, ZAMRLI ŽIVOTT, atmosfera albuma bi bila potpuno odgovarajuća nazivu, i sve bi bilo mnogo iskrenije i poštenije. Ovako, možemo da zaključimo da čuveni „blues” Tin Ujevića iz „Svakidasnje jadikovke” (1922) - „Kako je teško bid slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mladü”, i dalje funkdoniše — pogrešno shvaćen. (**)

Duško Piljak

PREPORUČUJEMO

Ovo je izbor ploča objavljenih u poslednja tri meseca po redakciji „Ritma”. THE ROBERT CRAY BAND „DONT BE AFRAID OF THE DARK” (Mercury - PGP RTB) ... CRAYOVA autorska imaginacija i suptilna virtuoznost, utemeljena u nadahnutom i nadmoćnom tretiranju gitare kao instrumenta čija je jedina svrha u kreiranju melodije, i raskošni vokal na tragu najboljeg što je svojevremeno izašlo iz kuća Motown i Stax, ne ostavfiaju ravnodušnim ni najprobirljivije. BOMB THE BASS - „INTO THE DRAGON” (Rhytm King - RTV Ljubljana) ... SA Ibice je stigao novi način življenja - odnosno dangubljenja.

SMILE bedževi, sirene, fluorescentne pištaljke, napultena skladišta, dim, acid... I još jedan bod gore za ECSTASY piluiu koja već počinje da deluje. АСШЕЕЕОШН! NICK CAVE AND THE BAD SEEDS - „TENDER PREY” (Mute - RTV Ljubljana) ... NICK CAVE je na „Tender Prey” ponudio i neke nove kvalitete koji se ogledaju prvenstveno u pažljivijem pristupu oblikovanju pesatila, koje na račun suzdržane mahnitosti donose neke od njegovih boljih melođija. DISCIPLINA KIĆME ZELENI ZUB NA PIANETI DOSADE (PGP RTB) Zeleni zub na pianeti dosade je peti studijski album Discipline kičme, i to je do sada najmelodičnija, najkomunikativnija i muzički najraznovrsnija ploča, ovih čudesnih eksperimentatora. Dušan Kojić-Koja (lider, basista, pevač, tekstopisac, kompozitor, aranžer, producent, menadžer, itd.) ponovo je uspeo da sopstvenu agresivnost, egocentričnost i hedonizam, pretoči u visoko-energetsku, uzbudljivu muziku, pri čemu je u veiikoj meri zadržao svoju životnu ulogu „heroja-autsajdera". THE SMITHS THE QUEEN IS DEAD (Rough Trade - ZKP RTVLJ) ... konačno dobijamo prvi pravi album The Smiths, originalno izdat 1986-te, ploču koja oznaSava vrhunac karijere i slave najznačajnije britanske pop grupe 80-tih, a verovatno i maio šireg perioda... ROY ORBISON MISTERY GIRL (Virgin - Jugoton) Na svetskoj pop sceni bilo je i biće još velikih usamljenika, odbačenih ljubavnika ili rodenih gubitnika, ali ono po čemu će ova misteriozna figura vežno bili upamćena jeste njegov anđeoski glas i interpretacija prepuna emocija, topla i nežna i krhka i snažna, ali nikada banalno sentimentalna. NINA SIMONE BALTIMORE (CBS - Suzy) Ishodište svega je njen vokal, savršeno prirodan u svojoj grubosti a opet zaprepašćujuće disciplinovan, sa kontrolom koja omogućuje stvamim emocijama da nadiru i okupiraju svaki trenutak proveden sa ovom pločom. PAUL SIMON NEGOTIATIONS AND LOVE SONGS 1971-1986 (Warner Bros - Jugoton) 1 mada je jasno da je Simon veliki autor iznenađujuće deluje stilska i producentska uravnoteženost materijala koji je nastajao u rasponu od 15 godina. Tome je ponajviše kumovao pjegov oštar humor i neumomo samoispitivapje koji su i dopnneli da sve ove stvari i danas zvuče veličanstveno.

56