Ritam

Stone roses će se uskoro konačno sklonrti za top lista nezavisnih kompanija gde Im I nije mesto kako tvrde čistunci. Oko njih se plete mreia firm! CBS I Warner. Cena - oko dva miliona funti za potpis ugovora.

Paul McCartney je nedavno u jednom untervjuu Izjavio da nema ništa protiv, dak da podržava da posetioci njegovlh koncerata snimaju nastupe za uspomenu. Zatim se javio momak koji Je to radio, ali su ga Paulovi advokati oterali na prosjački štap tvrdeći da se bavi piratskom produkcijom. Očigledno je jednosfavnije kupHl Paulov novi trostruki album na kome su zabeležene eve pesme koje Je svirao na svetskoj turnejl kada ga je vldelo rekordnih 2.543.297 gledalaca. MiLLIVANILLI su ostali bez nagrade Grammy koja Im je dodeljena za debltantsko ostvarenje godine kada se ispostavllo da onl, u stvarl, uopste ne pevaju na svojlm plodama. Sada Im Je makar pozerska reputaclja deflnltivno potvrdena.

KRAMER vs. KRAMER

Ameridki rock’n’roll opstao je u osamdesetim zahvaijuj ući nizu malih, nezavisnih diskografskih kuća kao što su SST, Touch & Go, Homestead, Dischord, Frontier... Otvaranje velikih koncema za indie bendove na razmdi decenije donekle je imanjilo trenutni značaj ovakvih kuda, ali svaka nova etiketa sa profilisanom politikom i intrigantnim repertoarom neizbežno privlači pažnju. Shimmy-Disc je svetilište muzike koja je previSe nejasna, previše abrazivna i previše opskuma, ali totalno zavodljiva i opijajuća. Nešto kao udisanje čistog azot-oksida (sedate li se fflma ßlue Velvet ) u odnosu na industrijsku atmosferu modeme pop muzike. Vodena rukom Kramera, nekadašnjeg dlana grupa Butthole Surfers, Shockabilly i Half Japanese, ova mala njujorška diskografska kuća je u protekle tri godine (osnovana 1987.) podalarila veliki broj remek dela, od kojih je dobar deo još neotkriven. Sastavi 8.A.L.L., Bongwater, Galaxy 500, Men & Volts, King Missile, Shockabilly, When People Were Shorter And Lived Near The Water i Velvet Monkeys, uz solo izvođače kao Sto su Tuli Kupferberg (ex-The Fugs), Dogbowl, John Zom, Rebby Sharp, Fred Lane ili Sam Kramer, čine kičmu Shimmy-Disc repertoara. Svi projekti nastaju u Kramerovom maiom 16kanalnom studiju Noise New York, gdeje ideja o kompaniji izadeta oko niza avanturističkih poduhvata u koje su bill ukijudeni Pussy Galore, John Zom, Thurston Moore, Fred Frith i drugi, a pod producentskom palicom samog Kramera. Medu izdanjima koje krasi Shimmy-Disc logo posebno mesto zauzima CD Double Bummer sastava Bongwater, koji je bio najprodavanije nezavisno izdanje prodle godine, kao i nekoliko dudesno iSčašenih kompilacija: The Summer OF Love (Fred Frith, Allen Ginsberg, Shockabilly, Half Japanese... obraduju hitove iz 1967.). Compilation Of Quiet Music (članovi Galaxy 500, King Missile, John Z0m...) i genijalna Bobby grupe When People Were Shorter And Lived Near The Water (obrade pesama ameridkog Ivice Šerfezija - Bobbyja Goldsboroa). Firma "Pink" će uskoro početi da distribuira plode ove Srme u Jugoslaviji. G.P.

SATAN IZMEĐU KORICA

U oktobru mesecu 1990. godine izaSla je iz štampe knjiga neobidnog naziva - 'Mentalni ranjenik” u izdanju beogradske "Nove Aleksandrije" (Nemanjina 36, Beograd). Pogledajte naslovnu stranu i bide vam sve jasno radi se o izdanju "sabranih nedela" i neupućenijima već dobro znanog Satana Panonskog. Za dobroga poznavaoca njegovih dosadadnjih ostvarenja ovde nema gotovo nideg novog - savršeno dobro upakovan tržišni produkt, sa pregršt dobrih Kederovih vinjeta i dosta fotografija sa koncerata, uz puno, već poznatih, literanmh dela. No, takvih poznavalaca je ionako maio - većini "fanova" (čiji je broj u poslednje vreme naglo porastao) ovo je prvi susret sa ovim vidom Satanovog stvaralaStva. Ovde prezentovani tekstovi kreću se u uskom krugu znanih varijacija - od patetike do neizbežnih "perverzija". I tako se na gotovo dve stotine strana smenjuje bol, patnja, razuzdanost i retki problesci sreće, čitav jedan duboko proživljeni univerzum se otvara pred očima čitaoca, univerzum sastavljen od žudnje za ljubaviju, razumevanjem i komunikacijom. Sve se to nadopunjujekratkim ali efektnim uvodom izdavača Nikole Medića ("...jer sve ono kroz žta je on prošao i dime se bavi, kondenzuje se u njegovom literamom stvaralaltvu."), dime se celina zaokružuje i ispunjava. Sigumo da će pažljiviji književni kritidar imati niz zamerki ovim pesmama i pridama, no to nije bio cilj ovog kratkog osvrta. Cilj je, naravno, bio da se ukaže na jednu interesantnu publikaciju, a analize (ako su ikomepotrebne) de se ved pojaviti u nekome od napisa koji de slediti. U ostalom, nije na dlanku (nego na zglobu!) da daje sud o jednom iivotu. A knjiga Satana Panonskog je upravo to, klasidna "story of my life". Napomena 30. 11. Ivica Čuljak ahas Satan Panonski izlazi na slobodu.

Dragon B. Pavlov