Seljanka

8

него што их квочка може добро покрити. Под квочку средње величине меће се обично 17-19. кокошијих или 15-17 пловчијих; под ћурку 21-25 кокошијих, или 15-17 ћурећих или 19-21 пловчијих. Под гуску се меће 12-17 јаја.

Квочка мора свакога дана на извесно време (кад је хладно до 10 минута, кад је топлије и до 20 минута) сићи с гнезда, да би се нахранила, напојила и у пепелишту (које треба да има сваки живинарник) окупала и најзад, да би се прочистила, како не би изметом Јаја упрљала. Ово напуштање гнезда је врло потреб но и због тога, да се јаја проветре. Зато је погрешка остављати храну и воду близу гнезда — на домак квочки. Ако је време суво и топло, добро је, кад квочка сиђе с гнезда, попрскати јаја млаком водом. Ако квочка неће сама да сиђе с гнезда треба је скинути.

Најбоља храна за квочку која лежи на јајима јесте

јечам и пшеница, а у хладнијим месецима и кукуруз. ·

Никад јој не треба давати меку храну или поврће, да не би добила пролив.

Ако квочка у току лежања ипак запрља јаја изметом, или које разбије па се остала умажу, треба их опрати млаком водом, да се поре на љусци отворе.

Насађену квочку смести на мирном, засењеном месту где је нико неће узнемиривати.

Нашим млађанима — вртарима.

Већ је месец април. Сигурно сте већ посејали першун, мркву, пастрнак, спанаћ, бели, па и црни лук, јер се то поврће сеје рано у пролеће, чим се земља просуши. Сигурно да сте већ посејали и ротквице и рани кромпир и грашак. Имате већ свакако спремљен и расад салате, карфиола, кеља, келерабе и другог раног зељастог поврћа. Сада их треба већ расађивати. Ротквице и рани грашак можете сејати сваких 14 дана да их стално имате младе. Изникли грашак мало заогрните, а такође и кромпир. Да не ди биљчице од слане промрзле покривајте их плевом или фишецима од хартије. Изниклу зелен проређујте. Расађено поврће плевите од корова — чим