Seljanka

Ј

«се овај појави — а и окопавајте га. Ако настану сушни дани по мало га и заливајте. Чувајте га и од позне слане пригртањем сагорелог ђубрета око биљака, нарочито око келерабе. На отвореној леји можете већ сејати летњи карфиол, рани купус, кељ, келерабу, салату, цвеклу. Још "незасејане леје чешће грабуљајте да се коров не размножи и да зимска влага не испари. Припремајте леје за краставце. Крајем овога месеца, ако се време устали, можете почети са сејањем краставаца и бостана. Припремајте расад за патлиџане. На заклоњеним местима може се сејати и пасуљ за боранију. Окопани јагодњак поспите сагорелим ђубретом.

Б. Лукићка, учитељица

Домаћичка школа

Без просвећене мајке, нема просвећене породице, она је први учитељ своје деце, она их прво васпитава, зато мајке пуштајте радо и весело своје ћерке у домаћичку школу. ту ће се оне просветити, биће паметније и племенитија од својих старих. Помозите нама и ви мајке да се ваша женска чељад просвећује и васпитава. Као што градина доноси разног плода, тако је и домаћичка школа расадник знања сваке врсте што је потребно свакој домаћици.

Неписменост много шкоди женском чељадету, "сваки је родитељ непријатељ свога детета, аке је не шаље у школу. Наш сељак радије шаље дете за стоком да је чува у планини, него да иде у школу, јер сматра да је корисније чување стоке, него знање које ће тек доцније бити од користи. Они често заборављају да дете поред очију остаје слепо, које жнви од туђих очију. Често родитељи нису свесни да греше и пред Богом и пред људима, и пред породом својим, ако _ децу своју остављају неписмену.

· Нема горега срама и стида, него деци својој не дати вида.