Seljanka

б

како све зависи у кући од домаћице и од мајке, да је онг први учитељ свој чељади, да она води рачуна о здрављу укућана. Ми смо све ученице, ргзумеле те речи, али смо н увидале и то: да само просвећена сељанка може дати такав живот у кући Наша сељанка пати само због незнања, зато драге госпође пођите у села, обиђите сеоску породицу па ће те се уверити шта треба радити да се наша сељанка подигне

Ја сам близу Хомоља, то је у пожаревачком крају, одакле је и наша уважева гђа Петковић претседнина Савеза. Кад би ви знале, какав је живот наше сељанке и целе породице у овом крају, ви би те сељанке живе оплакали. Мени би тре бало много времена, кад бих вам изнела све њихове обичаје и навике, који су убиствени по целу породицу, и тако редом пропадају свакодневно, без наде на бољи живот.

А колико има још таквик крајева у нашој држави, где сељанка пропада само зато, што нема ко да је упути и научи да живи бољим животом заједно са целом породипом.

Како се неправедно напада наша сељанка што је сујевјерна, што верује у врачби не, што трчи баба, а не лекару. А ко је разуверио да не иде бабама>. Ко је упутио и ко јој објаснио да напуштена болест доноси смртг И ко јој рскао, да се у болести прво пази на храну, јер баш ту највише греши наша сељанка, јер сматра за грех да болесника не задовољи и не понуди.

Ми које смо училе домачичку школу, тек смо онда виделе кад нам се предавала хигијена, да је многа и многа мајка била узрок смрти свога детета. Јер кад се заразна болест појави, не одваја болесно чељаде од здравих, и тако зарази и упропасти често пута и целу породицу. Многе породиље плате главом, само зато, што се држе својих старих убиствених обичаја, н.пр.: деци се сече пупак српом, старим маказама или старим ножем који стоји на тавану. И још примера има који сатиру новорођенчад још у првим данима, а мајке се чуде како им се деца не држе. Просвећена сељанка неће ићи ни најрођенијима где се појави зараза, неће ићи ни на пратње као ни на даће, ако зна да је неко од заразне болести умро. Она неће то сматрати за грех, него ће чувати своју чељад од зла.

Зато драге госпође, једине узданице наше, помозите нам да и ми створимо себи и својој породици лепши и лакши живот! Подигните сељанку, просветите је, па ће те онда имати и просвећени народ.

Мк