Seljanka

ПИ у Ри

6

ме је са својим оцем дочекала у Књажевцу. Они имају врло лепу кућу, а Боса је завела ред, који ме је сасвим изненадио. Морала сам јој опростити што ми се тако дуго није јављала. Њен отац носи Карађорђеву звезду као јунак с Кај макчалана, где је и рањен. Причао ми је о страшној борби на Кајмакчалану и ја сам се дивила тој надчовечанској снази наше дичне војске. Он ми на крају рече, да не жали што је тако тешко рањен и унакажен по лицу, само кад смо се најзад ујединили. Од Босе отишла сам у Нишку бању код ученице Радмиле. И њихова је кућа врло напредна. Нарочито ми је пало у очи, да имају велики број ћилимова са најлепшим пиротским шарама, пошто је Радмилина мајка родом из Пирота.

Одавде сам прешла у Банат, да би у селу Избишту обишла моју ученицу Евицу, која се прошле године удала у истом селу, а од скоро, добила је и сина, Евица није имала мајку, и ја сам се старала док је била у школи, да јој ту празнину попуним, јер сам осећала колико она због тога пати. Колико сам сад била срећна кад су и свекар и свекрва почели да хвале моју Евицу, и била сам до суза дирнута кад ми њен свекар рече, да не дозвољава Евици да ради тешке пољске радове, пошта је она млада мајка, и сад треба да сачува снагу да би доцније била снажна и здрава. И сама Евица ми рече, да јој не дозвољавају да устане рано у јутру; само:

· ако су чули да је дете плакало ноћу, и да је она морала да

га носи по соби. Много сам се радовала тој увиђавности и нежности њених укућана. Из Баната сам повела једну ученицу за овогодишњи течај. МИ ако је Мара јединица, њени родитељи одмах пристадоше да је пошљу у школу. Чак и њена баба рече, да је њена жеља давно била, да Мара прође кроз. ту школу. Ја сам им обећала, да ћу Мару чувати, као што. би је и они код куће чували. Даривка Лацковић

(Наставиће се)

Ме

Будућност народа лежи у нези порода Без мајчиног млека — дечија дрека Млеко и срце мајке без замене су сваке Како се дете негује — тако сеп развије.