Seljanka

12

велике газде, — говорили су му. Твоја Не Смиља носити „свилу и дукате, и возиће се у шареним кочијама. Марко им је одговарао: — Нека су газде. За себе су.

„Али у њих нема никаква реда. Ја у њихову кућу не дам своје кћери. И није дао своје кћери у Радићу кућу.

плана

Пољопривредни алати и справе

Народна пословица каже: „Без алата нема заната“. Ни "пољопривредник не може бити без потребног алата и без "потребних справа. И у нас има крајева, нарочито у близини "Саве и Дунава а и Мораве, у којима сељаци имају добре "справе за рад. Људи, који чешће путују у разне крајеве, или по варошима, виде како људи боље раде земљу, науче где се и пошто која справа може купити, па све више набављају боље справе, многи вредни домаћини и сами су научили руковати пољопривредним справама, или су послали кога свог "млађег из куће, да код вештих људи научи руковати пољо„привредним справама.

Најпотребније су алатке и справе земљораднику ове:

Чедични плуг, копачица (прашач и огртач), дрљача, брана, ливадска дрљача, ваљак, мотика, ашов, грабље, ло„пата, виле, кола, калемарски нож, воћарске ножнице и тестерица, маказе за шишање оваца, прскалица за прскање лозе, муљача за муљање грожђа и воћа, крунач за кукуруз, 'цедница за цеђење комина, коса за кошење, ветрењача за „вејање жита, сито, решето тријер, сецкалица за сено, сламу, -шашу и бундеву, и за сточну репу.

Канту с решетком за заливање расада, ћерзонку кош"ницу, нож за отварање ћелица на саћу, машину за цеђење

„меда, пчеларску капу и тако даље. Од крупнијих справа: сејалица за кукуруз и шећерну

репу, крстачна сејалица за стрне усеве, косачица, жетелица за жњевење, вршалица ручна, коњска и парна. Све те справе "може земљорадник да добије и на отплату, а најбоље би било кад би то општине набавиле па уз малу кирију да уступе сваком сељаку. Најбоље справе, семење, алатке и плави камен, рафију за везивање, мају за потсиравање и друге земљорадничке, потребе продаје најјефтиније „Српско По-љопривредно Друштво и Земаљски Савез Српских Земљорадничких Задруга, за своје задруге.