Seljanka

13

Чобаница и вила

Код оваца чобаница Је л од гује ишта љућер Везак везла, говорила: И од вука помамније» Хвала теби, мили Боже! Њу слушала горска вила, Је л' од риса ишта горер Чобаници бесједила:

Је л од лава ишта јачег „Чобанице, луда дјево!

Од риса је злоба гора; Од лава је завист јача; Од гује је душман љући; Нег и вуче у горици. Јован Сундешић

Воће.

У селу има доста воћа, воће је здраво јести, али зрело: и опрано, воће има у себи шећера, и даје хране, а пријатна. киселина помаже варењу. Воће се прерађује на разне начине. Воће се суши, кува се и једе кувано, кува се од њега слатко и пекмез, од малина се кува пријатан и лековит сок, кришке јабука, крушака и дуња скуване у води с мало шећера пријатна су храна за болесника, а нарочито куване суве шљиве добра је и за здраве и за болесне. Вредни домаћини и домгћице имају преко целе године разнога воћа, пекмеза, сувог воћа и других прерађевина. За време болести, и за време дугих постова, воће и воћне прерађевине здрава су и пријатна храна. Здравије је после јела јести воће него пити вино.

Подижи воћњаке, јер је воћњак и заклон од ветрова, као и шума, и у њима се чувају и хране свиње. Има пуно брегова који нису за усеве, ти брегони највише бе донети. користи ако се засаде воћем.