Seljanka

14

НАША КУХИЊА

Пуњени кромпир

Одабрати веће и округле кромпире, ољуштити их и из„дубити кашичицом до половине. Сад испржи две главице ситно исеченог лука, додај сецкано месо (говеђе или свињско), мало "сецкане сланине, ситног першуна, пресолити и додај мало ситног бибера, све то измешај са једним јајетом. Са том смесом напунити кромпире које треба поређати у тепсију или ђувеч; премазати машћу и ставити у пећицу (рерну). За време пе"чења чешће преливати ВРХА машћу.

Сушење бораније за зиму

Обрану и очишћену боранију треба обарити у кључалој снешто сланој води 5—10 минута, а одмах затим потопити у схладну воду. Поређати на лесе и сушити у хладу али на промајном месту. По завршеном сушењу, које према прили-кама траје и месец дана, боранију треба сакупити и ставити "у кесе од оређег платна па чувати до употребе.

Сушење црвеног патлиџана

Добро зреле патлиџане исећи на половину и поређати зна лесе тако да пресек буде окренут горе. Патлиџане сад "треба добро посолити и оставити на сунцу да се суше. Важно ије напоменути, да при сушењу треба пазити да никад не за“ Скисну, чак .ни роса. да не падне на њих, зато лесе: с вецера треба уносити у одају. |

Подај телу своме

Кол ко треба хране,

Здраве и ваљане.

Ако не знаш колко му се пише: Боље малко мање него малко више.