Seljanka

По срцу зима

— Сарајевски —

Снијег паде од Њурђеву дану, Не може га тица прелетјети, Дјевојка га боса прегазила;

· За њом братац папучице носи: „Јел' ти, сејо, по ногама зима»“ „Није мени по ногама зима, „Већ је мени по мом срцу зима; „Ал' ми није са снијега зима, „Већ је мени с моје мајке зима, „Која ме је за недрага дала.“

Нако ћемо зими чувати и унапређивати здравље. Ц,

Добре домаћице ће се побринути и за здраву и добру храну за зиму. Зими треба јести више масних јела, која дају доста топлине телу. Зато треба спремити за зиму разних масти: свињске, гушчије масти, масла, говеђа лоја, уља (зејтина) од маслине или других биљака, које носе мастан плод (сунцокрети и репице). Уз масти“ храна треба да има доста и беланчевина и зато треба трошити умерено али доста често меса и рибе, свеже и суве, јаја, затим зрела пасуља, сочива, грашка, боба, ељде. Врло је потребно да се наше сељачке породице и зими храме зељем и зеленом храном. Зато треба свака уредна и напредна домаћица да за зиму остави разно зеље: жуте и црвене мркве (репе, цвекле), бундове за печење и кување, келерабе, кеља, зелена грашка, слатка и кисела купуса. Потребно је даље да наше сељачке куће троше зими уредно и разне салате, као што су главичасте салате, салате од слатка купуса, од црвена репе (цвекле), зе-