Seljanka

КРОННАЊАј 3 Дииљнаасњинацаан малина“ "тик

3

лена пасуља (бораније), од пресна кисела купуса, од кромпира, од киселих паприка и краставаца, од пресна лука, од целера и других биљака.

Уредно треба да износе добре домаћице и разног воћа на сто. Зато треба да се побрину да за зиму оставе грожђа, јабука, ораха, лешњика, смокава, сувих

шљива. Могу се трошити и разни пекмези (мармеладе)..

Пекмези могу бити од шљива, кајсија, вишања, трешања, бресака, ружиних шипака и другог воћа. Добра су и кувана воћа, који се лети кувају у шећерној, слаткој води и остављају у стакладима за зиму. Добро је и сушено воће, сушене вишње, јабуке, кајсије, брескве. Добри су суџуци који се праве од шира (грожђаног сока или слатког, непреврелог “вина“) гризе и оргха.

Домаћице треба сваки дан да износе својим породицама на сто зеља, салате и воћа. Те врсте хране су преко потребне човечјем телу, јер поред хране, има у њима материја (градива) које дају телу живост и свежину и у реду држе унутрашњи рад нашег тела. Ако тих материја нема у нашој храни, онда ће наше тело омлитавити, малаксати и лако ће добити разне тешке болести. Зато наша храна зими треба да јеи маснија и обилатија, а треба да је и мешана треба да

сваки дан добијамо што више врста хране, да бисмо. сачували и унапредили своје здравље. Зато треба свака сељачка кућа да подигне воћњак са разним воћем и

врт, у којем ће се садити разно зеље, спанаћ и са-

лате и: варива. Онда ће добре домаћице имати и лети и зими добру и правилну храну, јер ће моћи, поред

других јела, давати својој породици и зеља, „салате и воћа. Ај

Домаћице и њихове породице треба зими да прегледају стаје, сењаке, таване, кухиње и да у њима збију све сакривене муве и комарце, који преносе разне заразне и прелазне болести. Комарци преносе

маларију (наступну грознину), а муве могу да пренесу _

на људе црни пришт (прострел, бедреницу) са црканица, врућицу (тифус), срдобољу (дизетерију), колеру.

рацинанниа