Seljanka

болесник, кад кашље, киха или говори, избацити из својих: плућа отровне и заражљиве гљивице на здравог спаваћег друга са капљицама које прскају и лете из болесних плућа и за кратко време га заразити и начинити правим болесником.

Зато је од велике потребе, да свако чељаде у кући има своју засебну постељу, јер у засебној постељи се свако лакше и боље одмори, и у засебној постељи је боље сачуван од развих.

прелазних и заразних болести. — Каква треба да је постеља,. товорићемо у наредном броју. Нови Сад. - Др. Лава Марковић. лекар.

Баба Стамена

— Свршетак —

Славку није никако ишло у главу, да иду лекару и то по ноћи, а његова мајка зна толике враџбине и помаже толикоме свету. Али није смео ништа говорити, да не би наљутио мајку, него одмах оде и спреми коње. Док је Славко спремао кола и коње, баба-Стамена мало заглади косе, обуче хаљину и памуклију, баци у недра један замотуљак пара, па узе дете, добро · та уви у струку и мараму, прекрсти се и седе у кола, и Славко потера коње. Код куће оста сама Милена, жена Славкова, сва престрављена, кршећи руке и плачући. У саму зору стигоше с колима у варош. БабаСтамена нареди, те Славко стаде с колима пред лекаревом кућом. Одмах пробудише лекара. Лекар је дуго · прегледао малога Марка и нешто вртео главом. Баба· Стамена је била сва претрнула од страха и нетремице гледала у лекара, као да је хтела с његова лица прочитати, како је детету. Напослетку га упита за дете.

Лекар јој одговори: #

— Гушобоља! Али не брините. Дошли сте за "времена, те ће бити помоћи. | И узе неки лек, те убризга детету, и даде неке прашкове и нареди шта ће даље чинити с дететом.

_ Баба-Стамена мало дође к-себи, узе оне лекове, што јој лекар даде, јер у вароши није било апотеке,