Seljanka

2

Без чега не може бити чиста и вредна домаћица2 |||

У прошлом броју сам вам говорио, драга домаћице, о кречу и показао вам колико је креч користан за лепоту и здравље куће и оних који живе у кућама. Данас ћу вам рећи неколико речи о масној соди, која је исто тако потребна свакој нашој кући. У врућу воду треба усути мало масне соде да се растопи. Том растопљеном масном содом треба прати убрљане лонце, шерпење, тањире и друге судове, да бисмо их добро очистили. Тако опрани судови су чисти, лепи, стакле се и сјаје. Милина је из њих јести.

Разблаженом масном содом треба прати и собне бодове од дасака. Разблажена масна сода и оштра четка врло лепо оперу дрвени под по собама Под се жути свугде једнако, чист је свугде и угодно је ући у такву собу, где је под опран масном содом. -

Разблаженом масном содом, као што видите, можемо држати у реду и чисто судове и посуђе и дрвене подове по собама и кућама. Масну соду може да замени цеђ од пепела.

Куће које имају подове од обичне земље треба што пре да начине подове од дрвета, јер то је и лепше и здравије. Лепше је зато, што је даска дрвени под чист и може се увек чисто држати масном содом, четком и вредним домаћичким рукама, а земљани под је увек прљав влажан, загађен, пун гљивица разних болести, пун непријатеља нашег здравља и здравља наше деце. Ко у својој кући метне дрвени под (патос), учинио је много за здравље своје и своје пород“це и зато треба домаћице и кућне старешине да одвоје потребан новац, да у својој кући начине свугде по собама дрвени под.

Као што видите, драга домаћице, масна сода је добра и корисна ствар у кући и свака кућа треба да је има. Ну масна сода је и велик ошров и зато се мора на њу јако пазити, да до ње не дођу деца, која од соде мисле да је шећер или неко јело, па одваљују од ње комадиће, трлају у уста и тешко се отрују. Масна сода је врло љута, разједа усне, уста, језик, ждрело а ако се сода прогута онда јако разједе и једњак и стомак. Отровано дете добије страшне болове у устима, ждрелу, једњаку и стомаку. Страховито плаче и јауче. Из уста му иде обилата пљувачка, често и повраћа, ако не стигне брза помоћ, може дете и да умре, а ако и остане живо, често се мора месецима лечити лаком течном храном и растезањем једњака, ако се једњак не растеже, може тако да се сузи да дете не може да прогута никакву храну и мора од глади и жеђи да умре, а то је мучна и страшна смрт, зато треба одмах звати детету лекара, чим се види на уснама, у