Školski glasnik

Бр. 13. За епарх. школ. реФерента у Темишзару, поднели су сабору своје молбе ЈБ. Лотић, иривр. школ. реоерент у Темишвару, Богдан Ђурђевић, учитељ у Земуну, П. Терзин, про®. учит. школе у Сомбору, Стеван Нађвински учитељ у Вел. С. Миклушу, Милан Ћосић, учитељ у Т. Бечеју, Христ. Свирчевић, про®. учитељске школе у Сомбору. Добро би било, да се тачније одреди потребна квалиФикација за ре®ерентска звања. Умировљен. Иван Мартиновић учитељ на државној школи у Панчеву, уредник доброг дечјег листа „Споменка," а иначе добро спреман и вредан учитељ, умировљен је наредбом државне школске власти. Служио је 26 година као учитељ. Фридрих Ман. Јуна месеца о. г. умро је у Лангенсалци у Тирингији, књижар Фридрих Ман, поседник далеко чувене књижаре за педагошка дела Херман Бајер & синови (Бајер&Ман). Он се родио 1834. у Лангенсалци и био је у почетку учитељ у свом родном месту. Кад му је умро таст X. Бајер 1879. напусти учитељско звање и преузме вођење књижарске радње, квјаје под његовом управом дошла до велика угледа, а особито тиме, што је ^омагала хербартианизам, који се у то доба јако развијао. Још 1869. основао је „Библиотеку педагошких класика", у којој је изашло и његово угледно издање Песталоцијевих одабраних дела. Год. 1874. почео је издавати „Беи^сће В1аМег Шг етећепЛеп Оп1;егпсћ(;", а касније „Рас1а§\ Ма§'агш" од којега је до сад изашло преко 280 свезака и који је заиста права ризница за учитеље, пуна одабраних радова најбољих педагош*их снага у Немачкој. У његовом издању излази и Рајнова Енциклонедија. Таком учитељу вредно је да и ми Срби рекнемо : Вечан му сномен ! Пољско „Педагошко Удружвње" у Лавову славило је своју 40 годишњицу 27 и 28. јулао. г. На прослави се разправљало о народној шко ли с обзиром на ре®орму средњих школа, о суделовању државе при издржавању еародних школа и о тражбинама учитељским. Тражбине учитеља у Галицији. „Савез народног учитељства" у Кракову, поднео јенедавно новом председнику земаљског школског савета др. Дембовском ове своје тражбине: 1. Да се укину досадашњи плаћевни разре_>и за учитеље и установе и за учитеље плате по скали три најнижа чиновничка разреда. 2. Године службовања да се смање на 35 г. 3. Да се збрину

Стр 207

све учитељске удопице и сирочад према закону од 1907. год. 4. Да се изда службена прагматика за учитеље. 5. Да се што брже уреде школске прилике. 6. Да се побољшају плате привремених учитеља. 7. Да учитељске заступнике у земаљски школски савет учитељи сами бирају. 8. Да ее подигну јеФтини станови за учитеље у већим местима. Панчевачка Раденичка Шксла. Добротворне Задруге Панчевкиња довршила је своју 1907.-8. школ. годину иснитом и лепом изложбом у ручним радовима 16. (29.) јуна о. г. Школа та лепо и постепено напредује. Имала је прошле године 64 ученице, међу којима је било 20 приватних. Ученице су поред рада имале и поуке у науци вере, српском језику рачуну и писменим радњама и показале су леп уснех у свему. (УЈатура. Месеца августа било је 200 година, како је у нруској издана наредба против „злоупотребе штудирања." Тада је у Пруској на великим школама била толика вавала, да је све било ирепуно. Год. 1708. уведен је у Пруској иснит зрелости и то не да нослужи као доказ, да је слушалац добио доста образовања да ступи на свеучилиште, него за то, да ее на тај начин смањи број великошколаца. „Нацот опћа психологије за учитеље, од др. П. Р. Радосављ8вића у штампи је.

Одговори уредништва. г. Мих. ПредиБ. С. С. Мартон. Ви стеизмирили претилату за прву половину о. године. г. Лука Економец, Бос. Свилај. Шаљемо Вам све бројеве „Шк. Глас." Послате 2 К урачунали смо у I. четврт о. г.

Жове каиге. Педагогијока књижница. Уређује Милан Шевић. Св. 1. 0 могућноети Педагогијеке науке од опште вреднооти. Написао Вилхелм Дилтај, прОФ. берлин. универз. превео Милан Шевић. Београд. Издање Књ. Рајковић и Ћуковић. 1908. Цена 50 пара. Св. 2. Образовање и просвећивање I, од Милана Шевића. Б. Изд. Р. и Ћ. 08. Дена 50 п. Св, 3. Општа Педагогија од П. Наторпа превео М, Шевић део I. Постављање основе. Б. Изд. Р. и Ћ. 08. 60 п. Неколико завода и установа за нарвдно васпитање, од Цавла Ј. Мајзнера, Београд. Држ. шт. 08. К 1.50. Увод у изучавање руског језика за школе и самоуке, од П, Ј. Мајзнера, Б. Држ. шт. 05. К 1.Упутство за читање на основу Фономимике, израдио Лаза Терзин, учитељ. Вршац. 0 Ч . К, 1 .10. Српека књижевна задруга XVI. кола 1907. св. 106 — 112.: Пееме В. Ј. Илића ; Писиа из Италије, В. П.

ШКОЛСКИ ГЛАСНИК