Školski glasnik

Бр. 16.

ШКОЛСКИ ГЛАСНИК

Стр. 270.

код куће поучавају или у јавну срп.-народну гаколу гааљу. § 2. Сваки родитељ или заступник му, дужан је своје или поверено му дете слати шест година у основну, а за тим три године дана у недељну школу. § 3. Пре навршене 6-те године не прима се ни једно дете у срб. нар. основну школу, већ ако му само 3 месеца дана не достају. § 4. .Родптеље или њпхове заступнике, што дете, које је дужно поћи у школу, од школе задржавају, пма на испуњење ове дужности озбиљно опоменути месни српски школски одбор. Остане ли ова прва опомена без успеха, то ће их исти одбор за први мах казнпти новчаном глобом од 50 нов., за другн мах са 1 фор., за трећи са 2 ф., а за четврти са 4 ф. у корист месне српске школске благајпице. При даљем упорном неиспуњавању ове дужности властан је месни срб. школски одбор највишу глобу непрестано удвојавати. § 5. Наредба главне управе срб. нар. школа одредиће, случајеве у којима се дете привремено или стално разрешава од полажења школе. § 6. Трговци, занатлије и господари не могу ни једно дете у службу узети, док исто школеком сведоџбом не посведочп, да је бар 4 године дапа игало у основну нар, гаколу. Поменути су дужни као и родитељи своје гаегрте илп слугачад 3 године дана у педељну гаколу редовно шиљати, и носе на себи исту одговорност као н родитељи. § 7. Од посећивања иедељне гаколе ослобођена су опа деца, која'из основне гаколе пређу у грађанску, реалку или гимназију, но само онда, ако се у тим средњим гаколама уче најмање две године дана.

ПРВИ >ДЕ0. 0 срб. нар. основној школи. § 8. Свп Србп правосл. вероисповести у опсегу своје црквене опгатине сачпњавају једну школску општину. § 9. Свака така срб. школска општппа дужна је чпм има 50 за школу одрасле деце, да држи за њих гаколу п учптеља. Један учитељ обучава највпгае до 80 деце. Пређе лп број школске деце 100, дужна је школска општина узети још једног учптеља, пређе лп

§ 2. Пре навршене 6-те године не може се ни једно дете у основну гаколу примнти. § 3. Родитеље или њихове заступнике, који задржавају дете од гаколе, којеје дужно ићп у школу, има озбиљно да опомене местни српски школски одбор, да испуне ову дужност. Остане ли ова прва опомена без услеха, то ће их исти одбор за први мах казнити новчано са 50 нов. за други мах са 1 ф. за трећи са 2 ф. а за четврти са 4 ф. у корист местне српске школске благајнице. Остане лп пак п највећа глоба без успеха, онда ће бити дужан школски одбор, да о томе извести претпостављену школску власт, која ће искати од надлежне власти, да се таковом детету постави старатељ, који ће водитп бригу, да дете у школу иде. § 4. Наредба главне управе срп. нар. школа одредиће случајеве, у којима се дете привремено или стално разрешава од полажења школе. § 5. Родитељи илп њпховп заступнпцп дужни су децу у време гаколе редовно слатп у гпколу. Главпа управа срп. нар. гакола означиће у особитој наредби случајеве, који правдају изостанак од гаколе. § 6. За све неоправдане нзостанке. одговорни су родптељи и њиховп заступницн: местни школски обдор казниће нх први пут строгом опоменом, други пут пак за јеДан Неоиравдан изостанак глобом од 20 нов. за сваки даљи изостанак глобом од 10 нов. вшпе, у корист местпе школске благајнпце. § 7. Роднтељп шш заступннцн љиховп могу своју нли поверену пм децу настављатп код куће нли у другим јавним и прпватнпм заводпма, само су у том случају дужпи местном школском одбору поузданом сведоџбом доказати, да им се дете у свима наукама наставља, које су уредбом одређене за српске народне гаколе. Деца, која се код куће пастављају, дужна су пз свпју проппсагшх предмета пред дотичнпм учнтељима којег сходног јавпог наставпог завода јаван нсппт положити; она пак деца, која су се у другом јавном илп приватиом заводу учпла, дужна су тај нспнт положпти само нз ерпског чнтаља, отачаствене н српске повесннце. § 8. Свака српска црквепо-школска општипа, дужна је, чпм пма 30 за школу дорасле деце', да дрлпг за њнх школу н учитеља.