Školski glasnik

Бр. 2.

ШКОЛСКИ ГЛАСНИК

Стр. 28.

Члан 27. Наставник може оставити учитељску службу само онда, кад му врховна просветна власт уважи оставку. У противном случају неће му се рачунати годнне службе, ако би се опет вратио у службу. Ако наставник без одобрења и без довољно оправдања изостане од своје дужности 7 дана у месту илн 10 дана ван места рада или ако не оде на нову дужност за 15 дана од дана саопштена му постављања или премештаја, сматра се да је оставИо учитељску службу и његово се место оглашава за упражњено. Врховна просветна власт може дати наставницима у току једне школске године највише два месеца одсуства. Уз молбу за одсуство због болести треба поднети и лекарско уверење. Одсуство дуже од два месеца даваће врховна просветна власт само по уверењу лекарске комисије од два или више лекара, која она сама и саставља. Удаљавање из отаџбине мора у сваком случају да одобрп врховна иросветна власт. 1 ) Члан 28. Владање учитеља, учитељица и њихов рад оцењују надзорници. Рад се оцењује оценом: одличан, иохвалан и неповољан. Надзорници воде оцене у школску уписннцу и службене листове, убележавајући у њих и остале потребне податке као: правнлност школског рада, марљивост и савесност у вршењу службе; успех у васпитању п настави, узроке неуспеха у раду иа књижевним н културним установама и владање у породици, 2 ) и другатву, премештаје, повишице, одсуства дужа од 10 дана и т. д. Година у којој је наставник добио оцену неповољан, неће се рачунати за периодску повишицу плате. Противу неповољне оцене рада може се учитељ жалити врховној просветној власти преко свога управитеља у року од 15 дана. Врховна просветна власт може нареднти поновни преглед п одредитп лице за то. Ако

1 ) Овде додати нову алинеју; „Ведики школски распуст учитељ-ца може провеети где нађе за еходно, али је дужан-а о томе известити евоју претпоетављену власт."

— С. Уч. Удр.

3 ) „Не би требало дати надзорницима право да могу

давати и бележити оцену и из влгдања учитељева у по-

родици, као нгцелисходну."

оцена не буде поправљена, учитељ плаћа сав трошак око овога другога прегледа. 1 ) Члан 29. Надзорници којн се огреше о своје дужности казне се: опоменом, укором, губнтком плате од три дана до три месеца, премештајем у друго место без накнаде селидбених трошкова, отпустом из службе без губитка стечених права у случају повратка у службу: отпустом из службе с губитком неких или свпх стечених права. Казне се одређују према величини кри вице, према околностима које олакшавају или отежавају кривицу и према томе да ли се наставник казни првп пут или се казна понавл>а. Ни једна се казна пе може изрећи док се кривица потпупо не извиди и док се наставник пнсмено не саслуша. Члан 30. Опоменом, укором, губитком плате до 5 дана може казнити учитеље-ице и управитељ. Истим казнама п губитком плате до 15 дана кажњава учитеље надзорник, веће казне од ових наредиће врховна просветна власт и на основу реферата нретпостављепе властп окрнвљенога. У року од 15 дана може се наставник жалити надзорнику противу казне коју је изрекао управнтељ, а врховној просветној власти противу казпе, коју је изрекао надзорник. Члан 31. Кривице наставпика пзвиђају управитељи или школски надзорнпци у случајевима школске природе, иначе то бива редовним путем преко земаљских судова. Члан 32. Наставник може битн кажњеп премештајем у друго које место ако добије два пут 2 ) неповољну оцену раду. Тада не добпја накнаду на селидбене трошкове. 8 ) Члан 33. Ако се наставник који је један пут кажњен: опоменом, укором или губитком плате до 15 дана у току од три године иосле тога ни у чем не огреши о своје дужпости, сматра се као да није нп кажњен. Наставник, који је један пут отпуштениз службе, може се опет вратитп у службу. 3 ) „Дати учитељу пр*во, да на његов захтев врховна просветна власг увек нар«-ђује поновни преглед рада и одређује за то комисију од два лица." — С. Уч. Удр. а ) Додати : „узастопце". — С. Уч. Удр. 3 ) Ове су године два учител>а премештеиа у другу казу бев права ва нутни трошак. Ревизије није било, према томе није могло бити ни слабе оцене. И да је било, па инак је требало још једну да добију па тек онда да еледује прекештај. Тек да се не заборави стари занат! Икс. (Сврнгиће се.)