Školski glasnik

Стр. 27.

ШКОЛСКИ ГЛАСНИК

Бр. 2.

ној школи је то у много случајева обратно. Ево шта велн Рацел о томе: „Учепик мора упознати целпну н у оквиру целине самосталне поједине индивидуалности. Сама земља је једно мозаик — дело, а цела земљописна настава је мозаик — рад, земљописна метода. П о ј е дин о сти м о р а ј у припомоћи и допринети, даразумемо целину." Даље каже: „Географски метод често мења индуктиван са дедуктивним правцем ; он често напушта анализирање и прелази у синтетичан начин; дакле прво појединости, па онда склапање у целину". — Овог начела сам се н ја држао. Када дакле хоћемо да у нашој школн дамо земљопису оно место, које му припада п када будемо удовољили захтевпма Дистервега, у погледу крајњег циља обраде земљописа у основној школи, осим гориизложених начела, морамо иоставити и ове захтеве: 1. Да се земљописној пастави у оквиру концентрације са осталим сроднпм предметима. даде већи број часова, а основни земљописни предпојмови да се обраде у II. р. у оквпру очигледне наставе. 2. У III. р. да се ради синтетпчким иачином о нашој домовини даде скелет и предспрема за IV. р. 3. У IV. разр. да се апалитичким начином обради наша домовииа, у гореозиаченом правцу, са горе прошнреним градивом и спомоћним средствима. Затпм Европа, пет делова света, земља као пебеско тело. 4. V. п VI. р. физикални и математскп земљоппс.

НОВО СТАЊЕ СРПСКИХ 0СН0ВВИ1 ШКОЕ И Ш ТЕМ У ТУРСКОЈ ЦАРЕВИНИ, (Наставак.) V. Наставници. Члан 24. Ко може бити наставиик народних школа, које врсте и какве ће они имати плате уредиће се засебним правнлником. Ради усавршавања наставника како научног тако и практичног могу се отворитп преко школског распуста нарочити течајеви, у којима 1)0 наставницп средњих школа и старији наставници народннх школа држати иредавања по плану и програму којп надлежна просветна власт одреди. Где ће се држати

ти течаји, који ће их учптељи слушати, као п који ће наставници у њима предавати, одредиће просветна власт. Члан 25. Учитељски распоред правиће просветна врховна власт у споразуму с епархпјскнм одборима намесецдана иред почетак школске годпне. 1 ) Члан 26. Наставннци основних школа дужни су: 1) долазнтп редовно у школу и васпптавати децу према педагошким правилима п предаватп наставне предмете према пронисаним, упутствима и уџбеницпма; 2) Оцењивати савесно и правилно успех и владање ученика у одређено време; 3) водити децу у цркву где су учптељн дужнп певати недељом и празником; 4) извештавати на време родитеље нлп старатеље и школски одбор о изостанцпма ученика од школе; 5) водити књиге: оцена, изостанка и казни ђачких, забележака о способностпма појединпх учепика и дпевник рада (види приложене формуларе); 6) Чувати поверене им школске ствари, анарочито школскп намештај, наставна учнла, школску књижницу, школску архиву, писаћи и цртаћи матернјал и материјал за ручнн рад, за које ствари они и материјално одговарају; 7) учествовати у раду учитељског већа п помагати рад општнне у којој ће узпмати учешћа у колико је то предвиђено оиштинском уредбом и у колико се то од њих буде тражило ; 2 ) 8) суделовање у раду рејонског учитељског збора; 9) походити научне и практичне учитељске течајеве, кад се на њих позову; 10) Учествовати у школским екскурзијама н свечаностима; 11) потпомагати просветне, културне и националне установе, које имају везе сашколом (рад на оснивању читаоница, књижннца за народ, гимнастичкпх друштава, певачких друштава и т. д.): 12) владати се у служби и ван ње како то долпкује образованим људима и њиховом позиву. х ) „Објавити на месец раније" — а не „направити". — С. Уч. Удр. 2 ) „У колико ее то од њих буде тражило", ово да отпадне. — С. Уч. Удр.