Školski list

59

н Свеиша, а каден4 лгодш, кои су у цркви, н каден^ стварш кое се благослова ради носе, као што су пшеница. вино, елеи, врбица п то бмва зарадт. нвиховога освећенЈг. (Продужићо со).

Образи дома^ег воспитанл. (РодителБима и стариима). I. У Л. покраду два дечка свое родитсл4. Влас-т дознавши нареди да у школи пред децом каштиговани буду каштигом телесном. Оба оца и сеоско поглаварство доћу са дечацима у школу л еднога од ови крадлвиваца отац свошм руком тако изпребин, да сав модар дома оде и никад му више крађа на ум недође, па снога данас поштен човек, кои благосилн свог оца, кад год га се сети. Други отац беше млитава и бабска срца, те нехте свога крадлвивца избити, али онако му га ено данас гдс с' угурсузи у тамници лежи, и ако онде нелипше, он ће на всшалама.

2. У вароши В. бинше една удовица. бдинац синак биншо лгобимац маикин. Она га даде на занат, али он сваки час маики допаркиваше, а она му увек и колача и новаца крадом да отац невиди у џепове тураше. Млитава лгобав ова роди рђав род. Синак изађе преисподна хула, кон наипре маику као што она бабаика, а после и друге лшде варати пођс, па сно га данас вуче сс као нангалоз и бећар сав одеран, а манка грижом и тугом убиена нуз бабаикл у гробу труне.

3. У сслу М, имаде едан уико лсп п угледа вредан обичаИ. Он обећа своме нећаку малом ђачићу сваке цедел4 поклон учииити, ако сваке нсдел^ по едну од они лепи народни песмица наплмет научи и н&му до!)е, пак е лепо изговори, Мали ђачић чиннше ово, колико за лгобав поклона тш више за лгобав уика, кои дете похвалвиваше и кое детету дшлие беше нег ноклонн. Тако изађе дете за кратко време прави внртуоз не само у наизуст учеиго, но и свима другнм школским раднлма. Хвала и одликован4 подиже вештине и прианнит,, и ово вреди код деце тш више него код одрастли лгоди. Угледаите се сви уици на овога, ако нисте душмани нећацима своима.