Školski list

60

Казаић непослушности. МалнЊнш имаое обичаи вешатисеза свака кола,кол улицои пролазаше. Отац и мати код куће и учнтелБ у школи закраћиваше му, али Илиа иепослуша. бдаред скочи и уватн се за кола, а кочнлш опазившн шнбне га камџиом, али нехотнце н несрећом погоди баш по оку тако, да одма око изцури и несташни Њпш после претрил&ни грдни болова оста навеке ћорав. Више е реда он у свом позднием животу уздишући рекао: „ово е казанБ мое непослушиости."

Млади и магори рак. Матори рак стане световати младог да по1^е унапред пливати, а ие натрашке, казугоћи, како е то опасно натрашке нћи, „ер човек невиди нашто наиђе, и многи е тако свом душманину у челгости упао; ал и окром тог, ни една жнвотшш неходи натрашке, пак би време било, да се и мн тога луда обнча.ч оставнмо." „Тако е рече млади рак ; и то е сасвим у реду, само буди добар те ми иокажи, па ћу одма за тобоч!

Коза и магаре. Коза и магаре на!;}' едну главу купуса и гракнувши коза да е сама поеде брзо се досети, те сгане магаре хвалити, како би га она за наиблагородннго животииго држала, само да бјцп дал' он скакатн и трчати уме. Да се магаре покаже како и то уме стане скакати и бегати п док натраг дође ал коза купус ноела н утекла. Тек онда се осети магаре, да невала свакои хвали веровати, ер ноаНвише од хула излази.

Деоба. Крава коза и овца по1;у са лавом у лов. Уловивши лен лов поделе га на чегворо и онда ће рећи лав:-едан део узштм, ербо сам и п друг лова; други е део мои, ербо сам цар ваш; трећи узимам ербо сам ачи од вас; а ко у четврти дирпе самном ће белан имати. Све трое сгледесе н захвале, те окрену и оду хвалећи Бога те читаву кожу изпеше.