Školski list

59

У Гају!

Диван ти е Боже Таи лиснати гаВ, Па шш кад завлада Мирисави маи, Ха, онда е прави Првобитни раМ. Тамо цвеће шири Посвуд мирис свои Разлеже се тамо Дивни ТИЧ1в пои, Све у славу Твого Силни Боже мов.

Лепир тамо лећо Са цвега на цвет, Чела вредна неће Да устави лет, За посо е мравак Сваки заузет. Гле, како се сне Тамо сунчев зрак И кроз густо грањЈ Како гони мрак Да осветли доле И наиманБИ злак!

Диван ти е Боже Таи лиснати гав, Па 10ш кад завлада Мирисави маВ, Ха, онда е прави Првобитни рав. (Нримлбно у „Венцу" 3. Апр. 1866.) II. Десп.

Никола Субијх Зринћсши (из истор1е). Никола Субић од старе и славне породиде славонских грОФОва Зриновића бан Славоте, Рватске н Далмац1е, био е едан од набвећих гонака у исторш угарскоб и заслужуе, да ое причисли наВвећим шнадима свпо времена. Никола се родш г. 1518. — Кад су Турци први ред на 1>ечу били г. 1529 био е Никола тек од 11 година, и већ се ту толико отликовао, да му е цар Карла V. поклошо едI ога хата и од злата ланац око врата. Доцше се Никола на сваком сукобу са Турцима врло кшачки отликовао. Год. 1542 поб1в се царска воИска са Турци и (јашевећда клоне и да се великоИ турскоб силв преда; али ту из ненада долвти Никола са свои 400 конаника и са том шаком с 1 леђа на оне силне Турке са наввећом жестином уда рввши царску воИску охрабри, те турке разбно и поб^ду одрже.