Školski list

254

е красни говор многозаслуженог управителл свиго ових завода г. Фран4 Клаића, пригодои отворенл нове главне учионе (већ треће у Загребу) дне 22. Листопада 1865. Затим сл4дуго школске вести с л4тописом ових учевних завода с пописом учител&ског особлн и предаваних предмета. У учптелБИшту предае г. Симо Баленовић свештеник науку в4ре педагогиго и дидактику; г. образугоћи учителв Скендер Фабковић руководи езикословну и стварну обуку, рачунство, полвско господарство и практичну обуку. Г. УправителБ обучава приправнике красопису; г. Лгодевпт Модец учителБ главне школе суд&луе као учителБ рисанл и землБомерства, а г. Ватрослав Лихтенегер обучава приправнике у п&ванго и оргуланго. Нвни испити су држани у учителвишту 7 и 9 19, 20, 21, 23, и 24 Српнн. У првом течаго било е 35, а у другом 25 приправника. ДопунителБни испит положише 14 особа. Идућа школска година почеће се у овим заводима 1. Листопада 1866.

НОВО ДЕВОДЧКО УЧИЛИШТЕ У Г1ЕШТИ. Малена, али за право свое благо веома одушевлбна реформатска обштина у Пешги, кол е пре 16 година само едну основну школу имала, има сада у средини своши богословски завод, велику гимназиго, четвероразредну мушку главну школу са 4 учителн, и четвероразредну девончку школу са два учителн, кои у две дворане сваки по два разреда обучаваго. Честита обштина ова увиђагоћи, да е за грађанске девобчаце од десете године па до савршенога узраста нуждно висше воспитан4 и обучаван^, ижелећида 108 се кћери у духу своевереинародности воспитаваго а од гуђинства сачуваго, недавно е заклгочила, да установи велико девончко училиште и воспиталиште, у коме ће се одраслие девоичице наукама, женским пословима, и домоводству учити, а у верозакону, родолгоблго и у врлинама, кое женску као будућу домаћицу, супругу и матер красе брижлБиво воспитавати. Прве а наВотмение госпође у Угарскои купе прилоге на оваи завод, кои ће скорим у живот ступити. Но и дотле док се заклада (Фундацил) за оваВ завод нуждна не скупи, учинила е поменута обштина договор са едноверкинБом св010м управителБком приватног девоачког воспиталишта у Пешти Гђ. Розом Калочаином, по коме ће се у Септембру ове године у нбном заводу висша школа за реФорматске девоичице отворити. Проповедпик и душепопечигелБ обштине г. Павао Терек душа е овога подузећа, нбму се напвише захвалити има, што се идеа о великом девоачком училишту у поменутои обштини пробудила, и што ће се она скорим остварити. ДаЛ Боже и Србству оваке пастире, и овако одушевленб за свое право благо.

ВОСПИТАЛИШТЕ ЗА ГРА^АНСКУ ДЕЦУ У ПЕШТИ. Познато е читателБима овога Листа, како е добротворно друштво племенитих госпођа у Пешти недавно о своме трошку установило воспиталиште за сиротну децу женску. Сад читамо у Пештанск им лисховима облву, по