Školski list

253

даде одпуст благодарећи на послушности, и светугоћи да се свагда гако *лепо владаго, а народ га предусретне са ускликом „живио." Из овога се види, шта може благо поступанб и отачаски савет духовних пастира код доброг нагаег народа учинити.

Школске вести. ИЗ СРБСКЕ ИРЕиАРЛНДИе. ЈЛколски течаи у Сомборскои Србскои Препарандш, по свои прилици ће се као обично 1. Октобра започети, шго ће се од стране дотичне управе завода тог своим путем обавити. За сада пажлвивим чинимо све родител^ и старател^, кои имаго спнове што се у реалкама и гимназилма уче, на ту околност, да се у народу нашем добрп учителви врло траже, а мало их има. Тако ове године изишло е из другог приправничког течан само 10 савршених приправника а има у самоме провинциалу Бачком и Банатском у оваб мах двапут толико упразнЈних учителвских места. У осталим краевима врло мало имамо учителл, кои су препарандиго како вала свршили. С' тога би они родителви добро чинили, кои би синове свое у оваи завод на науку дали, где би се они у духу свое вере и миле народности восгштавали, и где би за две године дана до сталног и вечитог ухлебленн доћи, па што е наиважние, целог живота народу свом верне услуге чинити могли. Нека се дакле дична омладина наша што у већем брого сакуплл у оваи чисто србски завод, да се ту приправла за службу учителвску, службу ннисветиго и наиполезниго. Сваки кои приправником учителБског званпн бити жели, мора донети сведочбу да е шестнаисту живота годину навршио, да е подпуно здрав, и да е барем трећи реални или четврти гимназиски разред с добрим успехом свршио. Осим тога мора шш сваки овде цоложиги примни испит из молитава, науке в^ре и библичних повести, из правилног 11 разумлвивог србског читанл и писанн, и основног езикословлн, из црквено славенског читанн, из рачуна напаметног и писменог у сва четир вида са целим броевма и с разбитцима, из црквенога цоина у колико се ово у 6олбим основним србским школама учи, притом шш и из обштег землвописа и основне геометрие. Препоручуемо дакле да се из ових предмета сви кои су ради у завод оваи доћи, брижлБиво приправлнго, ер без тога преко нуждног знанл иеће се нитко за приправника примити моћи.

ИЗВЕШћЕ 0 КР. УЧИТЕЛБИШТУ У ЗАГРЕБУ. На концу школске године 1866 издано е „Извешће о кр. учителБишту и главних учи-^ онах слоб. кр. и главнога града Загреба.'' На челу извешћа овог штампав