Školski list

344

упутству Наука Гледана лекцин 25 и остало у Школ. Листу од прошлих година). Како из стварних наука, тако и из осталих предмета што се уз Читанку ову уче, испитуго се ученици сваке суботе катихетичким начином, и тако се непрестано наука ова понавлк и утврђуе. На испиту овим иетим начином дознае се у колико су ученици у знанБИма успели. (свршиће се.)

Из природописа за прво писаи^ и чиган1з, (Продуженве). 8. Мачка 1}ма оштре нокте, да може сигурние лов ухватвти. Кош> има високе ноге, да може што већма трчатн. Пас има оштар нос, да може лакше траг наћи. Коза оари дваред на годину по двое нрића. Штакори поеду сваки дан дваред онолико буба, колико теже. НаИлепше су тице: пауни, детлићи, соМке и зебе. Пливаће тице имаго међу прстима разаиете кожице за пливан^. Барске тице имаго високе ноге, да могу блато гацати. Жишци имаго тврде риле, с коима зрно пробуше те пождеру. Бшш имаго две врсте ране: Земну и ваздушну. Лист вуче рану из ваздуха, а корен из земл^. Била немогу бити без листа, као нп животинл без плућа. Ио годовима зна се сваком дрвету, колико е година старо. Од цвета буде плод, а у плоду заметне се семе. Пасула има: белог, жутог, црвеног, тачкаша, прибранца, шећерца, пасулвице. Купус е међу зелвима наНпитавии, па зато и наИпретежнии. ЗеИтинска су билл: репац, кудела, лан, мак, горушица, сунцокрет.

9. Ловачки су зверови: елен, срна, зец, дивокозе, нзавац, лисица, вук. Глођаве су животинЈ: мишеви, пацови. зечеви, рчци, веверице. Голуб леже две, кокош три а гуска четир недел^ дана. Кад се живина перуша невала е клати ни ести. Тице, што велика крила имаго, могу брзо и дуго летити. Водене тице имаго густо и масно пер4, да вода не пробие. На8веће су наше тице: лабуд, гем, дроплн, ћурак