Školski list

3-15

и орлови. Животинл се миче куд хоће, а растшш остае где е. НаВбол^ су траве за марву: овспк, томка, вика, граорица и детелина. ЗеИтин се цеди од маслиие, ора, лешнвика, мака, букова жира. Фабричка су била: броћ, ру8, грозбол, жутилова и вранилова трава. Свака растина сиса из земл^ оно, што е коЈо0 рана. Свако бшЉ има свого рану, као и свака животинн својо.

10. Рибе имаго пераа грудна, трбушна, репна и леђна, то су весла за пловенЈ. Бубе имаго на глави: риле, ил ждрела ил сиске, и бркове (пипке). Бркови су у буба пипци, с НБИма иипаго куда ће проћи. Стрвокоп е полезна бубица; сваку мртву животинћицу закопа, те смрад загуши. Маре су нолезне бубице, ер силне вашице с листа потамане. Кокица е шкодлБИва бубица, ер начини воћу и расадима силну штету. Сви су жижцп шкодливи, ал наДвећма: житни, варивни, воћни и виноградски. Гагрица сила штете начини, кад се сува меса докопа. Воденичар, наИвећа водена буба, живе рибе уеда и многу осакати. бдна кошница даде на 20 Фунти меда и две воска. Свилена буба свлачи се четир пута, свако осам дана едаред. Кад паук на лепом времену итво мрежу плете, неће лепо време остати. Свако дрво има своВ корен, дебло, граче, лист, цвет, плод и семе. Листова шака има лице и наличе, вр, дно и руб, и свого грађу. Свако дебло има свого кору, и под нбом лику и белику и дрво и срце.

11. Свраке, чавке, косови и чворци иауче као и папагаи по неку реч говорити. Тице, што танке клгониће имаго ране се од буба, мува, гусеница, црва, зато су врло полезне. Нико нас од гусеница онако прилежно нетреби , као тице, зато их невала плашити. Кртина поеде црва сваки дан триред онолико колико тежи. Жабе и змие завуку се под зиму у землго , па онде спаваго, док их пролеће непробуди. Милови и рибе не легу свол на, него оставе, да их сунце само излеже. ГундевалБИ су полезне бубице, ер растроше балегу , те смрад не окужи ваздух. бленац е наЈШећа буба, и уме своим горнБим вилицама, (роговима) ако уштинути. Кремница е мала мека бубица, што лети из траве као звездица сае. Куцкало е малецна бубица, што стару покућну дрвенариго гризе и точи, и у том