Školski list

180

XX.

ПАУК П0 ЦВИЈЕћУ БЕРЕ ЈЕД, Л ЧЕЛА СКУПЉА МЕД.

КЛЛГДА КЛДГИМХ СОЗДДНЛ ккнид »зх нлчдлд, тдкожд^ гр-кшнћ .1л \х елдА: Ндндло бсакГа поТрши 6Х жит'|'| ЧЈЛОБ-ћк#, кодд, И ОГНћ, И ЖЈЛ^ЗО , И СОЛћ, и нмТддлх ПШЕНИЦМ , и лшко, и М1ДК, крОВК ГрОЗДОБД , и л\лсло, и ризл: Вса сУа елдгонјСТИБ^1М2 БО СЛЛГЛА, СИЦ1 И Гр4шники>мх ПрЈБрАТАТСА БХ ЗЛДА. (С1р. гл. 39. ст. 31—33.) бдну и исту стварв употреблгое добрии човокђ на добро , а злни на зло.

Као што су добра у почетку сгворена за добре, тако су исто зла за гр^шне. НаИглавн1л е чов4ку за животг потреба: вода и ватра, гвожђе и со, брашно пшенично и млеко, медг и крвћ гроздова, масло и одћћа. Као што су сва ова благочестиввша на добро, тако се гр4шнима окрену иа зло.

XXI. КО СЕ ХВАЛИ, САМ СЕ КВАРИ.

Дд \ бдлитж та искршнУи,

Нека те другја хвали, а

д н| тбоа устд, ч^ждУи, д н! ие твон уста, туђе, а не твое тбои устн-к. (Пр. Сол. гл. 27. устне. ст. 2.) Боље је да те други Фали (него да сесам Фали ш). * •» н| ккди прлвдиб« б(лл\и , Не правдаВсе много , пе ни м^дрисА И3ЛИ1Ш, дд н| ко- претеруН у мудрованш, да се гдл из#л\ишиса . (бккл. гл 7. не обезумишБ. ст. 17.) Добро се само хвали.

1ис#сх ХрУ^тосх в«ли: „Ни!ЛЛЛИТ1 Л\ИЛ0СТћ1НИ БДШ1А Н1 ТБО" рити пр^дг ЧјЛОБ-ккИ , ДЛ БИДИМИ К&Д1Т1 ИЛ\И : Л1ЈЈ1 ЛИ Ж1 НИ , луздм Н1 ИМДТ1 Отцл БЛШЕГШ, ИЖЈ 0СТћ НЛ НШск^Х, ©гдд уко твориши МИЛОСТМНКО, Н1 ВОСТр&КИ лр1ДХ С0К0К5 , МКОж! ЛИЦ1М"крИ ТБОрАТЖ В* СОН-

Гисусг Христосг вели: Пазите да правду своју не чините пред људима да вас они виде: иначе плате немате од оца своега који е на небесима. Кад дакле дајеш милостињу, не труби пред собом , као што чине лицемјери по зборницама