Školski list

П1Е01СШ 1КСТ. Бр. 9. У Сомбору 15. маја 1881. Год. XIII. „ШКОЛСКИ ЛИСТ" излази сваког 1б. и пооледљега у месецу. Претплата је ва целу годину 3 ф ., за 4 месеца 1 ф . а за Србију 8 динара годишње. Учитељи, који имају мању плату од 300 ф ., богослови и приправници добијају лист у пола цене. Дописи и претплата шаљу се: Уредништву ,, Школског листа" у Сомбор.

српски патријарх, иитрополит и архиеписхоп карловачки, ц. к. прави тајни саветник, гвоздене круне г леополд ордеаа великог крста кавалер, рођен у Делиблату г. 1809. преставио се у Белој-Цркви 29. Априла 1881. а сахрањеи је у саборној цркви Карловачкој 4. Маја 1881,

БОДИТЕ ДЕЦУ У ШКОЛУ. Когод је посматрао пажљиво развитак школе у садањости , морао је увидети, како она све већма свој програм раширује и како ставља себи све више и више задаће. Са много страна приговара се тој тежњи модерне педагогије, која никад не зна за мир, да не одговара правим потребама; али кад се поМисли, де се круг људског знаља уоиште сваким даном све већма шири и да школа ако ће да буде расадник исгинске просвете, мора на ту чињеницу да се обзире, онда ваља признати, да је тежња за повишавањем наставне цељи оспована на закону човечанског развитка. Питање је дакако, не прелази ли то повишавање наставног програма границу могућности ? Може ли тај шири програм заиста и да се изврши ? Је ли са умним богатством целога човештва порасла и умна снага појединаца? Схвата ли данашње дете боље и више него оно пре десет и двадесет година? То су питања, на која би морао да дође иовољан одговор, па да се садање уређење школа сматра оправданим.