Školski list

— 272 -

нове тт. Извештај о србским народним школама и о вишој девојачкој школи србске православне црквене општице сомборске за 188 2 / 3 - школску годину. Саставио Никола Ђ. Вукићевић школски управитељ. Издала нравославна србска црквена општина сомборска. Сомбор, штамиарија Фердинанда Батермана 1888. Вел. 8° с. 34. Дола Ђуре Јакшића књига IX. Драме II. У Београду у краљевско српској држ. штампарији 1883. 8°с. 265. Цена је свакој књизи динар и по. Немачки буквар за српске основне школе саставио Младен Средојевић. Друго издање с речником. Панчево 1883. Наклада књижаре Браће Јовановића 8° с. 72. Цена 15 нов. Песме у два гласа за ученике народних школа саставио Жита Топаловић коровођа панчевачког срнског црквеног певачког друштва и учитељ певања и музике на српској вишој девојачкој школи у Панчеву. II. Панчево 1884. Накладом кшижаре Браће Јовановића. (12 страна ноталног текста у вел. 8°) Цена 30 нов. Бачбодрошка жупанија земљопис за III. разред срп нар. школа у бачбодрошкој жупанији као и за домаћу нотребу. Издање књижаре Миливоја Каракашеваћа. Цена 12 новч. У Сомбору штампано код Ф. Битермана 1883. 8 с. 32. Изљ псалтира оупражњеше вђ чтенш церковнихт. књигђ кђ оупотреблешго в г в народнихљ оучилигцахљ. В г б Новомб Сад^ћ иждивенхемЋ сербскГн кпингари Братш М. Понови1, 1883, 8° с. 111. Цена 22 нов.

позив нд пршројбу. Побу^ен и охрабрен са више страна, ја сам одлучно издати СЛОВА. и: ЕЕСЈЕДЕ које сам, од коко сам свештеник, написао и већим дијелом у главној цркви у Задру изговорио. Свега ће бити гиесдесет Слова и Бесједа, и то: уз Часни Пост 33, на Ускрс 3, на Божик 4, на вел. Госпојину 1, на Благовијести 6, на св. Саву 3, св. Николу 3, св, Јована Богослова 2 и св. Илију 5. Иибјући пред очима, да духовну храну мојим слушаоцима пружим, ја сам се старао, да ми говор буде чим је могуће простији, да ме може свак разуијети. — Да ли су ваљане моје проповиједи, нросудиће свијет, кад их усчита; од с»рје стране могу рећи, да нема у љима једне ријечи, која није точни израз мог особног увјерења, и да су све оне удешене са обзирон на сувремено културно стање. Кљига ће изнијети около 16 нечатаних арака у обичној осмини на финој хар ■ тији, — и стојвће-1 ф . 60. н., или 4 динара. Ко је жели имати, нека ми се пријави, пак ће добити к^игу, кад бгде готова, и тада Ле ми новце аослати. Ко ми пошаље десет предбројника, уступићу му једну кљигу на дар. Рукопис ћу дати да се печата, кад ми се пријави толико предбројника, да могу трошкове печатње исплатити. У Задру, на Усјековање 1883. Др НИКОДИМ МИЛАШ, архимандрит.

јавна коресподенција. Г. Ј. Геслу равн. уч, у Руми. Све до сада. изашле бројеве послали смо и слзћемо и даље бројеве. До краја године имате да намирите још 1 ф . — Г, Д. С. С. уч. у Долову. Потпуних бројева има још од г. 1881. и 1882., од којих сваку дајемо за 1 ф. У 15. броју овога листа јављено је, да су на маџарском течају у Баја пали сви Сремци. Сада нам г. Бранко Ј—ћ из Шида јавља, да та судба није постигла све Сремце, пошто је он са врло сигурне стране извештен, да је, ма да је Сремац, испит у Баја положио. Тај нас исправак весели и радоваћемо се, ако и са других страна слични деманти добијемо. — Гђци Ц. Г. у Чуругу. Као приправница добијате лист у пола цене, с тога претичу од послате Форинте 50 н,, за које вам можемо послати накнадно или бројеве од друге трећине или преаети тих 50 н., у претплату за идућу годину. Јавите дописницом шта да чинимо, — Румска скупштина ући ће у идући број. Молимо за продужеље. Издаје и уређује : НИК0.1А Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампа Ф. Битерман.