Školski list

— 271 —

србске висше девојачке школе Сомборске. — Дипломом признавања отликоване су србске учитељице: госпођа Јулија Миловића рођена Нанчићева и госпођица Љубица Риговљева; приправнице: Анђелија Спајићева, Ана Георгијевићева, Даринка Берићева, Зорка Вујковићева, Олга Ракићева; ученице висше девојачке школе: Јулка Бркићева, Вукосава Маширевићева; Јулка Теодоровићева, СоФија Ђуричкова и Смиљка Стојковићева — За изложене најбоље радове но домаћој индустрији обдарене су дукатом у злату само ове највештије радилице: Госпођа Јелисавета Вучерића из Чуруга; Марија Божићева и Агница Пејићева из Сантова; ЈулаРадонића и Милица Тубића из Мошорина; Христина Беквалчева и Ката Веселинова из Каћа; Драга и Љубица Банићева из Ковиља; и Драга Ћирина из Ђурђева. За приређење ове изложбе стекао је највеће заслуге овд. гимн. нроФесор Маргалић. (Матица Сриска.) Главна овогодишња скупштина била је 31. августа о. г. у Новоме Саду. На истој је било преко 60 чланова. За председника је наново изабран др. Ђорђе Натошевић - главни надзорник српских вероисноведних школа, а за подпредседника др. Ђорђе Дера, проФесор новосадске гимназије. На скупштини је међу осталим проглашена награда од 120 Фр. из Фонда Накиног делу под насловом „Свиларство", које је нанисао М. Петровић, про®есор учитељске школе у Сомбору. За питомца стипендијске закладе ХристоФора ШиФмана ради слушања виших педагошкнх наука изабран је Ђорђе М. Бугарски, учитељ и богослов из Сенте. (Најве&а дубина морска) износи 8513 м., а мерена је 1874. у северном великом океану. Место је то 44°55' сев. ширине 152°26' источне дужине (Гринич). (Највиша иланина у Босни и Херцеговини) је Дурмитор. Највиши му је врхунац до 2606 м., на који се досад још нико није попео. (Племенити соко ) живи од свију животиња најдуже. Зна се за соколе, који су до 300 година живели.

НЕКРОЛОГ Умро је 6 (18.) августа проФесор кр. гимназије у Госпићу Никола Божанип. 22. августа преставио се у 65. години живота у једној вили близу Париза Иван Тургењев славни руски писац и један од првих новелиста у светској књижевности уопште. Дела Тургеневљева преведена су на све културне језике, те их већину имамо и у сриском преводу. Мртви остатци славнога списатеља пренеће се из Париза у Петроград. 31. августа преминуо је у Земуну тамошњи опште уважени лечник Др Јаков Миланковић. Покојник је био велики пријатељ народне просвете.

ЛРОШШЕ У ШШСТВУ. Учитељ у Ваљеву Никодим Ј. Васић премештен је за учитеља у Београд. Привремено су ностављене сврш. приправница СоФија Новковића за учитељицу у Варјашу и сврш. приправница Јелена Петровића за учи тељицу у Итебеју. Учитељ у Немету Тимотија Добрин премештен је за учитеља у Чоку. УШЖБЕНА УЧИТШКА ШЕСТ1 — Тражи се учитељ у Ђали. Плата 400 ф ., 2 ланца земље, стан и огрев. Молбенице црквено-школском одбору у Ђали. — Тражи се учитељ у Пивница, Плата 228 ф ., х / 2 сесије земље, 4 х / 2 јутра пашњака, 25 пожунаца жита и стан Молбенице до 20. септ. енархијском школском одбору бачком.