Školski list

- 378 —

Течајева за бабице било је 8 са 308 питомица, од којих су 65 имале штииендију. Диплому с-у добиле на крају школске годане њих 279. Трошак на те течајеве износиоје 13.183 Фор.

ШКО.ЛСКЕ ВЕСТИ. (ВожиКни дар угарском учитељству ) Његов^ Величанство наш премилостиви краљ сетио се великодушно нред римски Божић угарског учитељства даровавши из своје приватне касе „Етвешовом Фонду" н „Земаљском сиротишту угарских учитеља" по иетнаест хиљада ®ор., т. ј. укупио тридесет хиљада Фор. а вр. Дотично краљевско ручно писмо управљепо на госиодина министра за богочаст и јавпу наставу издано је у Бечу 18. дец о. г. (XII. редовна главна скуаштина хрв. аедаг. књиж. збора) сазвана је за 31. дец. по нов. кал. у Загреб (Загреб .) Од идуће године одступа од уредништва „Нгуа^зко^а исИеЦа", г. Јосиф Гал усљед слабог здравља, тако да ће се одсада г. Стјенан Њемчић потписивати као једини уредник тог педагошког листа. (Настава у Француској.) Настава је у Француској бесилатна; обавезност за полазење школе траје од 6 —13 год, али може да престане и у 11. или 12. години, кад дотично дете нокаже, да има довољно знања из школских предмета. Верозаконска настава уклоњена је из школског програма. Ученици, који се уче код куће или у привгтним школама, морају сваке године да иолажу испит пред нарочитом комисајом, којој председава иншпектор или његов заступник. Народна школа обухвата три степена : основни течај (од 6.—8. или 9. год.), средњи течај (до 11. год.) и виши течај. У гдекојим иаришким школама основни је течај засебан завод, којм је новерен учитељицама, иоред којих се понегде налази и нарочити уирављајући учитељ. (Еманцииација женскиња .) На свеучилишту у Штокхолму постављеиа је госпођа др. Ковалевски за ириватног доцента математике. Ове зиме предаје она теорнју нарцијалних диФереицијалн ^х једначина. (Београд.) Главни иросветни савет решио је, да при састављању новог наставног нлана за основне школе служи као нормала шестораз редна школа са 6 учитеља и да број недељних часова буде за I. и II. разред по 22, за III. и IV. по 24, а за У. и VI. по 28.

Р А 3 Н 0. (Загреб.) Срби цосланици на хрватском сабору основали су ерпски клуб, ком ће бити задатак, да чува и штити своје становиште односно сриске народности, цркве и школе. Као што се сазнаје из дневних листова захтеваће срнски клуб цризнање верозаконског начела за школе и да се у земаљском буџету стави годишњи додатак за српске школске и црквене цели. Депутацију српскога клуба примиоје нови бан врло пријатељски. (Сомбор.) У недељу 18. дек. као на Отцеве подељепо је у дворани србске црквене обштине Сомборске 93 пара обуће сиромашној школс-