Školski list

__ 379 -

кој деци, што је местни школеки одбор из обштинске закиаде на ту цјел намењене набавити дао. (Ж Ж. Русо.) У Паризу се устаповио „Одбор за народни споменик Жану Ж-аку Русову" и изабрао извршно иоверенство. У Одбору су : два почасна и један нрави председник, државни саветници и академици ; два потиредседника, тајник и благајник; 39 окружних и ошптинских већника; 4 виша државна чиновника и 4 општинска; 1 генерал и 26 публициста, књижевника и уметника. Одбор сматра да Ж. Ж. Русо не принада само Француекој, него свима народима, те с тога живо жели видети да и ернски народ еуделује у нрослави и свеопштој захвалности. Он се обратио српском ученом друштву да оно отвори и подржава јавни упис, воји ће народу срнеком дати прилику да се иридружи народу Француском да прослави као што се пристоји велики спомен номенутога мудраца. (Б. Д.) (Гајимо свилене бубе!) ГГрошлога лета гајене су свилене бубе на више места у сомборској околипи, наиме : у Сомбору, Анатину, Бездану, Дорослову, Сент-Ивану, Сонти и Брестовцу. Свега се тим послом бавило 400—Б00 лица, који су — ма да овогодишње пролеће није било угодно за гајење — примили за своје галете укупно 12.966 ф . 15 н., тако да је на свако лице дошло 25—30 ф , Мислимо да то за први ночетак није мала ствар и да ће се и наша срнска места наћи иобуђена, да се одјако посвете том корксном привредном раду, који се даје тако лако обављати. (Велика суша.) У Намакваланду у јужној А®рици није киша падала од 15. августа 1881. Биље, животиње и људи гииу у сљед те велике суше.

НОЕЕ КМГЕ, Соколићи две песме од Владислава са шест слика Сричетово издање Београд штампарија ианредне странке 1883. 8° с. 36. Цена 50 пара дин.

УЛРАЖБЕНА УЧИТШКА ШЗЕШ. — Тражи се равнајући учитељ у Бававишту. Плата 600 ф ., стан и огрев. Молбенице до 13, јан. 1884. по нов. к-ал. улравном одбору тамишке жупаније у Темишвар.

ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Прилози наших поштованих сурадника, који нису изашли ове године, изаћиће у идућем течају. Молимо их зато за мало стрплења, пошто је простор листа и сувише мали, да би могли сви прилози одмах да се сместе, а одзив од стране нашег учитељсгва није на жалост ни пз далека такав, да би могли да помишљамо на проширеае листа. Резултат овогодишљег расписа награда саопштићемо у идућем броју, пошто нам до завршетка листа није стигао извештај од умољених оценилаца.

ПОЗИВ НД ШТШТУ НА ШКОЛСКИ ЛИСТ 3 ГОД. 1884. Овим бројем завршује се петнаести течај „Школскога лисга" и излази претплата скоро свима нашим претплатницима. У програму листа