Školski list

— 32 —

целе обштине. Учатељида Даринка Пековићева говорила је елово о Св. Сави, на велико задовољство евију прасутних, а ученици и ученаце су красоеловили лене народне и школске иесме и складно појали тропар и песму Св. Саве, Пише нам грађанин један из Милетића, да су председник обштине и учитељица учтиво позвали тамошњег г. пароха да с литијом у школу дође и осветв водицу, али да он то није хтео чинити, изговарајућк се, што тај обичај није досада у месту ностојао, и да он неће нове обичаје да заводи. Полгодишпм исаити. У Сомборским срб. основним школама држани су полгодишњи испити 27, 28, 29. и 30. Јануара. На свама је иредседавао школски управитељ Н. Ђ. Вукићевић. Две наредбе Хрв. школске владе. Вас. кр. хрв.-слав.-далм. земаљска влада издала је у Јануару ове годане наредбу, ио којој се на државним гимназијама а реалкама и препарандијама, школски часови, које ученици вршећн своје верске дужности нренебрегну, имају сматрати за изговорене и бележити у разредне књаге с нриметбом : „ради верских дужности", али се оваки чаеови немају у сведоџбе ученичке уводити као изгубљени. Иста вис. влада наредбу је аздала о школским празницима у средњим школама за време школске године. По овој наредби ученици православне вере у тим школама имају празновати осим недеље, по цео дан Христове и Богородичне заповедне празнике, бадња дан, велаки Петак и Суботу и дан Св. Саве просветитеља, а на јесењи крстов дан, и на остале зановедне празнике слободни су само ире иодне. Њбор учитеља. За учитеља у Вел -Бечкереку изабран је г. Петар Михајловић досадашњи привремени учитељ велико-кикиндски. За учитеља у Пирошу изабран је г. Кирил Каракашевић досадашњи учитељ у Сасама. За учатељицу на новооенованоЈ вероисповедној женекој школи Србској у селу Беочину изабрана је госпођица Леносава Илијћева досадашња учитељица у СеФкерину. Наимеиовања. За правога учитеља у Јакову наименован је досадашњи привр. учитељ тамошњи г. Душан Плавшић, а за правога учитеља у Облају именован је тамошњи г.ривремена учитељ гссп, Никола Јоветић. Госпођица Милка Дракулићева привремена учитељица у Пакрапу наимеиована је за праву учитељицу у истом месту.

Ш^егкгролоЈГ. Јокак Бугарскк учитељ у Парага у Бачкој, после кратког али тешког боловања преселио се у вечност 29. Јануара о. г. оставивши носле себе удовицу са петоро сирочада. Нека је покој души овом трудбенику на пољу васпитања и наставе !

„Свечана седница књижевиог оделења „Матице Србске" држана је о. г. на Св Саву после иодне на којој је г. Аркадаје Варађапин управитељ срб. више девојачке школе новосадске држао говор у славу неумрлог