Školski list

— 106 —

мирно унокојила се код своје тетке СоФије Јорговића, по што је сироче била. Прошле године је свршила приправнички завод и положила испит о учитељској снособности са врло добрим успехом. Још прошлог пролећа се разболела и све је чнњено било, да јој се помогне, али лекарска снага беше узалуд. Покојница је била врло благе нарави и доброга срца. Бог јој дао души насеље у рају! Милан Ваљков, приправник I. разреда, родом из Сурчина (у Срему), усљед претрпљеног тиФуса и од лежања добивене ране на телу нреминуо је 1. Јунија у Сомбору у наручју своје матере, која је пре неколико дана из Раче дошла, да оболелог сина свог двори и негује. Сахрањен је 2. Јунија на Успенском гробљу Сомборском уз велико саучешће својих другова, у име којих се на гробу опростио с покојником Јован Кнежевић, приправник I. разреда. За тим је хор приправнички нојао духовне надгробне песме све дотле, док год се није над могилом покојника крст утврдио. Марко Миљгнови!, приправник II. разреда, родом из Старог-Бечеја, после дужег боловања од сушице преминуо је 10-ог Јунија у Сомбору у наручју своје матере. Сахрањен је 11-ог Јунија на Успенском гробљу Сомборском уз велико саучешће својих другова, у име којих се на гробу опростио с покојником Јеврем Милошев, приправник II. разреда. За тим је хор приправнички појао духовне надгробне песме све дотле, док год се није над могилом нокојника крст утврдио.

Р А 3 Н 0. Прелааак у иравославије. На Снасов-дан о. г. о св. литургији у светопретечевом храму сомборском прешла је свечано из еванђеличкопротестанске у православну веру госпођица Марија Подградска, отлична приправница трећега разреда, кћи господина ЈосиФа Подградског, про®есора гимназије београдске и нисатеља српског и словачког, који је као бивши после славнога Јана Клара пастор словачке еванђеличке обштине, оставио ире 20 година своју службу и прешао у веру евојих праотаца палоцских и моравских Славјана, у веру православну, те је од тога времена најпре у Н Саду и у Сомбору, за тим у Петрограду и у Лесковцу одирављао проФесорско звање, које и сада одправља у гимназији Београдској. Изложба рукотвора у Сомбору. У Сомбору отвориће се месеца Августа о. г. изложба рукотвора у Сомбору рађених. На овој изложби осим занатлијских производа изложиће се рукотвори женске домаће индустрије, а, такође изложени ће бити и радови разних школа.

НОВЕ КБИГЕ И ЛИСТОВИ. Уредништву овога листа достављене су ове књиге и листови на ариказ: СЛУЖБА светом мученику кнез-Лазару — цару и самодршцу српске земље. Прештамиано из Србљака, штампаног у Римнику 1661. г. У спомен косовске петстогодишњице. Чист ириход намењен је фонду дра Ђорђа НатошевиКа за удовице и сирочад сраских народних учитеља. У Н. Саду. Издање и штампа А. Пајевића. 1889. Дена 20 нов. а. вр.