Školski list

— 60 —

У Ноиом Саду. Издавање Луке Јоцића. 1891. год. Цена 9 ни. Она. на.лепој хартији чисго и разговетно штамнана књижица одобрена је од В. Ш. Савета за школеку књигу. ; —. Повртарство (кујиска башта) за школу и народ написао Стеван Коњовић срн. нар. учитељ и учитељ нрактичног вртарства и пчеларства на срп. учител,ској школи Сомборској (са 38 слика). Нови Сад, издање књижаре .1уке Јоцића. Цена 40 нв.

НЕЕ:ролог.

Петар ЧолиЂ парох у Турији, члан конзисторије и енарх. школ. одбора бачког, преселио се у вечност 21' Марта о. г. у Турији. Покојник је живио 70 година, а 44 године служио је као свеште, ник у том нанредном србском месту, где му је пре тога и отац нарохом био. Он је од 1873. па све до .1882. био од духовне власти ностављени окружни школски надзорник у нротонреевитерату Новосадеком и ту своју племепиту дужност вршио је савестно и ревноетно. У то су време школе у Новосадском протопресвитерату лено нанредовале, а учитељи су се хвалили веома са својим свештеничким надзорником, који је у надзиравању школа ноказивао највећу точност, а благим ностунањем нрема учитељима н старањем о бољитку њиховом заслужио је био себи новерење и љубав учитељства. Нека је част и слава усномени овог честитог свештеника ! Милан КрстИћ учитељ општинске школе у Цјјвоној Цркви у долњем Банату нреселио се марта месеца у вечност. Покојник је рођен у Мраморку 18-58. год. Најнре је свршио још за време границе немачку нрепарандију у Земуну, затим је по дозволи нар. Шк. Савета као иснитан учитељ нримљен у III. раз. срп. учитељске школе у Сомбору, где је и оспособљен за српског учптеља 1873. год. Учитељствовао је прво у Уљми, затим у Зворнику у Босни, најзад у Црвеној Цркви, где га је и смрт снашла: Оставио је након себе једну ћерку, сироче без оца и мајке. .1ака му црна земља !

- јТ "з7"ч:итеЈвска места. Тражи се учитељ у Иванди. Плата је 400 Фор., 2 хв. дрва, етан п башта. Рок стечају 1. Мај о. г. Школа је србска вероисноведна.

До свршетка листа овог још нисмо добили оцену дела за награду од умољеиог на то учитељског збора.

ИЗДАЈЕ Н УРЕђУЛЕ : НИК0ЛА ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија Ф. БИТЕРМАНА у Сомбору.