Školski list

— 188 —

кикиидске сриске црквене општине, уиравитељ кикиндских српских школа и изабраии представник вароши Вел. Кикинде, у својој 68. години живота, а 50-те учитељевања, носле кратког а тешког боловања, данас у пола 1 час преминуо. — Мир пепелу његовом! — У Вел. Кикинди, 1. (13.) новембра 1892. — Срнски учитељски збор.

НЕКРОЛОГ. •ј- Урош СтарчевиК умировљени учитељ Румски, преселио се у вечност у Новом Саду, где је од неколико година стаповао због школовања своје деце. Покојник је рођен 1842. године у Острову у жупанији Сремској; свршио IV. гимназијски разред у Винковцима 1862.; затим је 1862/8. и 1863/4. редовно и најприљежније учио недагогијске науке у србској учитељској школи Сомборској, где је иолрживши етроги испит за учитељско оспособлеље са врло добрим успехом проглашен за учитеља у србским основним школама са препоруком. Као учитељ најстаријега разреда у школи Румској отликовао се покојник међу својим друговима и после двадесетпетогодишњег службоваља због слабог здравља на собствено захтевање стављен је пре неколико година у _заслужено стање мира, те се са породицом својом у Нови ('ад преселио, где га је у Октобру о. г. и емрт нашла.

ПШОЛСКЕ 8ЕСТИ. Избори и намменовапуп учите .ра. За учитеља нове предградске школе у Старом Бечеју изабран је Адам Ниплић досадањи учитељ у Ловри ; за учитеља навоосноване салагаке школе у истом месту изабран је Константин Дражић досадањи учитељ у Ноки. За учитеља у Арач-Врањеву изабран је Сава Рајковић свршзни прпправник родом из истога места. За учитељицу у Ст. Палаици изабрана је Видосава Увалићева свршена отлична приправница. За учитељицу у нредграђу Темишварском Фабрици изабрана је Олга Сифниос бивша привремена учптељица на истој школи. За учитеља у Будиму изабран је ђорђе Петровић досадањи учитељ у Парагама. Миливој Бугарски свршени приправник изабран је за учитеља у В. Бечкереку; Милан Рацков свршени приправник изабран је за учитеља у Сарајеву. Иаталија Хорватова испитана и оспособљена учитељица добилаје учит. место у Пвановом Селу у Беловарској жуПанији. Вукосава Ранковићева испитана отлична србска учитељица наименована је за учитељицу на новооснованој женској обштинској школи у Тителу. Марија Поповићева свршена приправница пристављена је за учитељицу на мушкој школи у Мошорину. Светозар Савковић оснособљени учитељ наименован је за учитеља у Црвеној Цркви. Душан ђурић оспособљени учитељ изабран је за учитеља у Лијевну а Јулијана Сгричевићева изабрана је за учитељицу у истом месту.