Službeni list Srpske književne zadruge

• 1

Управни се одбор конституисао овако: председник г. Добра М. Ружић, члан Државнога Савета, потпредседник г. Срета Ј. Стојковић, директор у пензији, благајник г. Хенрик Лилер, професор Војне Академије, тајник г. Живојин О. Дачић, секретар Универзитета, а после, када је он дао оставку, г. Драгутин Костић, професор, који је у исти мах био ин књижничар. Надзорни одбор био је конституисан овако: председник г. Михаило Марковић, директор у пензији, потпредседник г. Драгутин Гођевац, адвокат.

Први пссао нове управе био је да редигује скупштином учињене измене у правилима и да пропише пословник о раду и дужностима управнога, надзорнога и главнога одбора, часништва и особља, као и повереника, како би се посао у Задрузи у свему кретао у границама утврђених прописа.

Затим су одређени чланови из главнога одбора, који су извршили попис целога магацина, па га пре дали на руковање администратору.

После ових претходних послова управа, а нарочито економски одсек њен, порадили су свом снагом на свима пословима, потребним да се Задруга избави из кризе, у коју је била поступно запала последњих година. Рад на томе послу кретао сеу три правца. прво, да се књиге новога ХУ кола спреме на времеи да се експедиција ХМ и ХИ кола изврши што брже и што тачније, а уз то и што јевтиније; друго, да се пронађу нови и на рад подстакну и сви досадашњи повереници, да се живом и непрекидном агитацијом број задругара што пре опет увећа; треће, да сеу администрацији и благајници опет све доведе у ред. Први посао свршен је свакако на задовољство свих задругара, јер је ХУ коло било готово !. октобра прошле године и одмах је растурано, а експедиција ХМ и ХМ кола свршена је сва, готово без икакве рекламације, на коју су повереници и задругари нарочито позвани преко свих листова. — И други посао