Službeni list Srpske književne zadruge

"терарне, и то у. доброј мери. бој се истина види. да је није састављао вешт драматичар, који уме згодно намештати ефектне сцене, али, у бољу накнаду за то, и чешће-и јаче види се, да ју је испевао песник, уметник срцем.

Лазарица или Бој на Косову. отвара нову врсту књига Задругиних. Она је намењена најширим круговима читалаца Задругиних. И у првом издању, Коларчеве Задужбине, примљена је она врло лепо, јер је заиста најуспелији уметнички покушај, да се народне песме о Боју на Косову скупе, органски повежу и, колико је потребно, допуне, те састави Косовска Епопеја. За ово Задругино издање састављач ју је још боље дотерао и допунио трима народним песмама. Задрузи је понајпре и доликовало да је она изда, јер се-тако најбоље ујемчава, да ће ова добра и корисна књига допрети у све крајеве Српства; у све слојеве народа нашега; те и у онај, коме је у првом реду намењена. Она се и тражи највише, сама, ван других књига у овом колу, и ако је тек три године раније (1903) штампана у већем броју, у 2000 примерака.

Ћоровићева књига У часови. па одмора достојно представља новију приповетку нашу, допуња леп низ књига, по којима се обично највише и цени коло које. Ћоровић је од обилних радова. својих изабрао оно што је боље, те издао у три збирке под истим натписом сам; овде, у овој Задругиној књизи, скупљено је, из тога бољега, оно што је најбоље. У Задругиној су збирци: !. Сан Мехе фењерџије, 2. Даша, 3: Илијина невоља, . Заборав. љена кућа, 5. Другови, 6. Омер-ага, 7. Осман-бегова: шаргија, 8. Богојављенска ноћ, 9. Ибрахим-бегов ћошак, 10. Боджићна плећка, 11. Хаџи Салих, 12. Маркова оставка, 13. Хаџи Пипун, 14. ГТосвадбица, 15: Наводи.

„ивотизнаменитих Срба Муслимана од проф. Миленка М. Вукићевића представљају у колу овом

срне ава