Službeni list Srpske književne zadruge

СТРАНА 88.

одељења, које врши Задругину експедицију, по- | клоњено је пет комплета разних кола; — Колу |

Српских Сестара, које моли за издања Задругина, да би их разаслало народним читаоницама у Ст. Србији и Маћедонији, одговорено је да Задруга и сама већ чини такве пошиљке, те молиоце из тих крајева српских треба њој непосредно упућивати, — „Јадрану“, друштву Срба морнара у Трсту, поклоњено је Х, XI a XII Kojo и по један комад од распарених књига, којих би било преко стотине; — Читаоници Српскога Семинара на београдскоме Универзитету подарене су, по списку, књиге Задругине, које јој недостају.

Il. Књижевни одсек.

Састанак од 8. јануара 1909. године. — Одлучено је, према реферату члана г,. Јаше М. Продановића, да се Идиош, роман Ф. Достојевског, у преводу г. Саве Рабреновића, про-

фесора, не прими у издања Задругина; — про- |

читан је исцрпан реферат г. Јована Н. Томића, библиотекара Народне Библиотеке, о овој

Италији, спису Петра Орсија, а поводом огле- |

=

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

БРОЈ 5.

днога превода г. Миодрага Ристића, професора, и утврђено је: да би, нарочито с погледом на судбоносне прилике, у којима се данас налази народ српски, требало да Српска Књижевна Задруга изда поменути спис П. Орсија у добром преводу српскем, а с последњега издања оригиналова, — прочитано је писмо г. Светозара Томића, професора Богословије Св. Саве, којим јавља да сређује свој спис о Старој Србији и нуди га Задрузи за издање, па је утврђено, да ће- се о понуђеном спису г. Томића донети одлука онда, кад га поднесе Задрузи потпуно готова.

Ш. Економски одсек.

Састанак 8. јануара 1909. године. — Извршен преглед благајнице за месец декембар 1908. године.

ЈУ. Надзорни одбор.

Састанак 8. јануара 1909. године. — Извр-

шен преглед благајнице за месец декембар 1908. године.

Издања Словенске Матице за, 1908. годину.

Вредна Словенска Машица у Љубљани издала је и прошле године у свима врстама својих

издања дела одабрана, вредна пажње најширих |

слојева читалачких. С мало муке и стрпљења може се и сваки Србин приучити словеначком језику, управо том наречју нашег заједничког, јужнословенског језика, најбоље по овим издањима Словенске Матице, а нарочито лако на

преводу Његошева Горскога Вијенца, који је.

прекланске године изишао у издањима Матичиним. Њацима виших школа наших била OH y неку руку и дужност навићи се на словеначку књигу, јер словеначкој браћи и друговима њиховим ето баш сама Матица у Љубљани пружа у издањима својим, већ трећу годину, и по једну књигу на српско-хрватском наречју.

Од најстарије врсте издања, од Забавне Књи-

жнице, изишла је ХХ свескаи у њој: 1) Аме- | риканци, драма у четири чина од Зорке Кведер- |

Јеловшкове; 2) Хризаншема и Џимбас, приповетка Милана Пугља; 3) Анжичек, прича од ис-

тога; 4) Евелина и Лина, приповетка од истога. |

У ХИ свесци Кнезове Књижнице (издање фонда Антуна Кнеза) за забаву и поуку објављена је прво популарна студија о Ватрославу Јагићу (са сликом), поводом седамдесеттодишњице његове, од дра Јанка Шлебингра; затим иде лепа прича Ивана Цанкара Ров живош, па Цветка Голара Две невесте. Од Словенских Народних

Песама, које зналачки уређује др. Карл Штрекељ, изишао је ове године дванаести снопић, завршетак ТУ свеске, у којој су песме сталешке, овде „војничке и такве, које се односе на најновије историјске личности и догађаје“ од броја 6783 — 6896, многе од њих и са напевима, под текстом.

У колекцији /Тревода из свешске књижевносши у овогодишњој, петој свесци штампан је први део Гстеова Фауста, у метричком преводу Антона Фунтка, с потребним предговором о делу и добрим тумачем, после текста.

Пета је година како је вредна Словенска Матица покренула колекцију Словенска Земља. И ове године приказује Фердинанд Сајдл Камнишке ишли Савињске Алпе, у другој, завршној свесци, геолошки и географски. После текста има 27 врло лепих снимака предела, једна геолошка карта, три профила, једна леденодопска (глечерска) карта и једна ботаничка карта растиња. У појединим свескама представиће се тако лепа Словенска Земља цела, и природњачки, и статистички, и културно, и историјски.

Трећа је година како нарочито старањем заузимљива члана свога, др. Франа Илешића, Матица Словенска издаје Хрвашску Књижницу, која има високи смер да братски словенски народ непосредно упозна и зближи с нашим народом, нарочито с хрватским делом његовим,

тен по први о а OL OI TC 01 ala и