Službeni list Vardarske banovine
Број 65
СЛУЖБЕНИ ЛИСТ
Страна 7
дан пољопривредник треба да зна и да своје усеве: њиве и ливаде у пролеће дрља. ·
Дрљање усева треба вршити у пролеће кад вегетација отпочне, а кад је земља довољно сува да се не маже, али ово не треба да буде сувише касно кад су усеви јако одмакли, јер ово може колико користити исто тако и оштетити усев. Нарочито ово може штетити кад су усеви почели да вретенају, јер стабљика онда настаје крута и може се преломити и усев полећи, зато се дакле дрљање треба да врши кад је усев од прилике већ покрио земљу.
Међу нашим пољопривредницима има таквих који врло тешко примају новине и стално се држе у раду онога како су њихови стари радили. Новину пак примају тек онда кад се сами лично увере да је она боља. Зато се препоручује онима, који се боје да ће дрљање усева штетно утицати по њихов напредак, да ово пробају на малим површинама и то тако, да један део једне исте њиве подрљају, а други остане неподрљан, па ће се ту уверити, да ће онај део који је подрљан за кратко време показати бољу бујност и на крају вегетације већи принос од онога што није подрљан. И на основу овога искуства они ће моћи идућих година предузимати дрљање свих својих њива и ливада, што је за напредак нашег Југа, где је слаб пад воденог талога и доста велике врућине, врло важно. Сваки пак онај који ову ствар недовољно разуме може се за упутства, по овоме обратити најближем среском пољопривредаом референту који ће му радо дати за ово упутства,
КОРИСНЕ ПОУКЕ
Подивање јабука
Пољопривредно оделење Беогр. Трг. Ко“ Море поверило је нарочитој комисији да успи" та које су врсте јабука код нас најбоље. Из" БршЕНа је хемијска анализа и сви чанови проОЛИ су поједине врсте од 20, колико их је
ило. Избор је вршен само између јабука које успевају у нашој земљи. он „утврдила да је најбоља врста ] 7 Н , пореклом из Америке, а која успева у Словенији. Ова врста јабука задовољава све услове како за потрошаче, тако и за трговину, јер има ванредан укус, леп спољни изглед, као и средњу величину. Одмах иза ове долази наша „Будимка“, а трећа по реду је „Кожарка“, која је највише размножена у Словенији.
Комисија се сагласила да су то три главне врсте јабука, чије подизање и размножавање треба нарочито и подједнако протежирати у нашој земљи, особито преко државних расадника, којима би се ставило. у задатак да калеме и подижу само ове три врсте јабука. За произвођаче и трговину најбоље би било
да се само ове јабуке негују, а остале врсте јабука да се одстране и да се на тај начин онемогуће данашње многобројне врсте јабука у производњи и промету, што смета и произвођачима и трговцима. Поред тога комисија је константовала да је и јабука енглеског порекла „Парленка“ врло доброг квалитета, само је сувише крупна, те мало рађа, а као луксузна јабука због крупноће мало се тражи од ширих потрошачких маса. Наша „Тетовка“ ванредне је врсте и треба је оставити и подизати у Јужној Србији, јер се та јабука као слатка много тражи и троши на Оријенту. Али она не задовољава укус највећег потрошача наших јабука Средње Европе, који не траже глатку јабуку „Привредни Преглед“
Начин продаје јаја
Код нас се још увек поклања слаба пажња начину продаје јаја. Крупна јаја продају се као и ситна, свежа као и старија, прљава и укаљана, као и посве чиста.
У интересу је произвођача, да већу и 08биљнију пажњу поклони класирању јаја за продају. Произвођач треба да нуди потрошачу сортирана јаја, како по крупноћи, тако и по квалитету и старости. На овај ће начин од самих произвођача проистећи подстицај и васпитање потрошачког укуса и да за лепо сортирана јаја радо даје и коју пару више. С тога произвођач приликом припреме јаја за пројају мора пазити на следеће:
1) Да потрошачима нуди јаја потпуно чиста, неупрљана, здраве љуске и не старија од 7 дана и по могућству, јаја од исте старости и од једног дана зеједно. Најбоље је, ако се јаја свакодневно, одмах по скупљању из гнезда маркирају датумом лежења. Ово могу најуспешиије да обављају задруге, које би имале специјално лице, чији би задатак био да свакодневно или свака два дана обилази све задругаре, скупља јаја за продају и истовремено их маркира Његов би задатак био да се брине о сортирању и продаји сакупљених јаја. О. вакве задруге имају места постојања нарочито у близини великих тржишних центара и насеобина, као што је то Београд, Загреб, Љубљана Скопље и друга места.
2) Сем предњег произвођач код директне продаје имао би обратити пажњу на сортирање јаја не само по величини, свежини, већи по боји, и да у једном сандуку или корпи има само једне боје јаја.
3) Напослетку, као што је познато, да се расплођена јаја теже кваре и дуже време се одржавају, за препоруку је, да се из свих таквих дворишта, где се циља на производњу јаја за пијацу, одвоје одн. одстране петлови од ко-, кошију.
Радећи овако, затим са гаранцијом пружајући потрошачу потпуно свежа једнодневна јаја, која се могу употребити за пиће, произвођач ће имати видне користи у већој цени. Он ће