SRĐ

— 457 —

u njoj nagju povocla razmišljanju i korisnom uporegjenju sa paralelnom jednom studijom dubrovačke duše — u prkos organskijem razlikama toliko nalik na mletačku — ponovićemolm nasladu sa još nekoliko Ruskinovijeh stranica. Kao početak ovoliko je dosta. L. V.

Meridijanov Sjen. 1 ) Mletačka se istorija dijeli u četiri tačno odijeljene perijode: Prva, u kojoj se bjegunci različitijeh gradova na suiiu sajediiiiše u jedan narod, mornarskijem trudom namirujući svoj život; i onijem se naporima razvijajući kao rasa po temperamentu razKona od svijeh ostalijeh etničkijeh porodica, koje sačinjavahu tada Hristjanstvo. Ovaj je proces postanja i intelektualne formacije morao prirodno biti vrlo dug, pa, po tome, ragja i velikijem plodovima. Traje, od prilike, sedam stotina godina, od V. do XI. vijeka zaključno: tačnije, od Blagovijesti, 25. Marta 421.-) do Nikolja dne, 6. Dećembra 1100. 3 ) Pri svršetku ove perijode, Venecija je savršeno upila hristjanski duh od Grka, viteštvo od Normana, a zakone čovječjega života i radnje od Okeana. Oprezno i plemenito ponosita, stajaše sred viteškijeh Sila na svijetu, kao djelotvorna i mudra kraljica, visoka svjeta i jaka u djelu. Druga je perijoda velikijeh ratnijeh podviga, u kojoj na pravdi i istini (dajbudi na naj uzvišenijemu pojmu pravde i istine, koji je raogla imati) Venecija osniva svoje carstvo na ^oimeničnoj četvrtoj česti stare rimske imperije. Ova perijoda sačinjava cijeli XII. i XIII.

') Euskiu u ovom origmalnom natpisu uporegjuje tijek istorije sjenu, koji se poBiiče na meridijani (sunžanoj kazaljei). Op. prev.

J ) Euskin s razlogom uzimlje za polazuu taeku mietaeke istorije osnivački akt, kojijem su, po pismenom predanju, Padovanski kousuii i tribuni venetskijek ostrva osnovaii, na pomenuti dan, Rialto , matiuu poznije Veneoije. Blagovijest se svetkovaia sve do pada Bepublike u nazožnosti Dužda, u crkvi Sv. Marka, kao dan rogjenja mletažke države. Op. prev.

3 ) God. 1099-1100 Mieeići se pridružiše Krstaškom pohodu Gofređa Buljonskog, a na sam gore pomenuti Nikolj dan mletažki episkop Enrieo Contarini nagje Aivot Sv. Nikoie i posla ga u Mletke. Op. Prav.